latinica  ћирилица
18/05/2022 |  15:17 | Autor: SRNA

Košarac: DŽaferović ne može srpskim ministrima određivati agendu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac poručio je danas da srpskim ministrima u Savjetu ministara BiH agendu ne određuje bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović već isključivo program predsjedavajućeg Savjeta ministara i politike iz Republike Srpske koje učestvuju u kreiranju odluka na nivou zajedničkih institucija.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Srpski ministri su dio tima koji radi za Republiku Srpsku, u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, ne ugrožavajući druga dva konstitutivna naroda. Mi nikada nećemo uraditi ništa bez stava Republike Srpske i imamo pravo da eksponiramo naš politički stav, dopadalo se to DŽaferoviću ili ne - rekao je Košarac za Srnu.

Košarac je naveo da DŽaferović ne može upućivati bilo kakve lekcije ministrima iz Republike Srpske, te bi mu bilo mnogo bolje da se pogleda u ogledalo i razmisli koliko svojim političkim djelovanjem šteti ukupnim odnosima u BiH.

On je naglasio da predstavnici Republike Srpske u institucijama na nivou BiH štite interese Srpske i njenih građana na ustavan i zakonit način.

- Predstavnici Republike Srpske odgovornost dijele sa narodom u Republici Srpskoj, naša obaveza je prema Republici Srpskoj, a ne prema političkim strukturama i političarima poput DŽaferovića. Njegovi komentari nas ne interesuju i potpuno su nebitni - istakao je Košarac.

Košarac je napomenuo da je DŽaferović političar sa ratnom hipotekom, koji će u istoriji ostati upamćen po tome što nije spriječio, niti procesuirao one koji su činili strašne zločine nad srpskim narodom.

- Prikrivanje ratnih zločina je krivično djelo, a on ih nije prijavio - naglasio je Košarac.

S druge strane, dodao je Košarac, politička istorija će DŽaferovića zapamtiti kao čuvara fotelja porodici Izetbegović u institucijama na nivou BiH.

- On je dio sarajevske političke prevare i falsifikata, tako da nije iznenađujuće to što se konstantno bavi političkim podvalama - zaključio je Košarac.