latinica  ћирилица
18/05/2022 |  15:24 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

PDP predao prijavu za izbore

PDP će na predstojećim opštim izborima imati kandidata za predsjednika Republike Srpske Јelenu Trivić, kao i liste za sve nivoe vlasti, izjavio je lider ove stranke Branislav Borenović, koji je danas sa saradnicima predao registraciju partije za opšte izbore Centralnoj izbornoj komisiji BiH.
PDP predao prijavu za izbore - Foto: SRNA
PDP predao prijavu za izboreFoto: SRNA

Borenović je izjavio da očekuje da izbori u BiH budu održani u skladu sa zakonskim rješenjima 2. oktobra, te da je PDP potpuno spreman za izbornu pobjedu.

On je istakao da su ovi izbori važni i vjerovatno sudbonosni za BiH, te optužio stranke na vlasti što još nisu obezbijeđena sredstva za njihovo održavanje.

- Nevjerovatno je da oni koji trebaju da obezbijede novac krše Izborni zakon BiH, ne obezbjeđujući novac na vrijeme i pokazujući u suštini da javno rade protiv zakona BiH - naveo je Borenović.

On smatra da postoji novac koji se može rasporediti i da ne vidi potrebu da Savjet ministara i vladajuća koalicija, kako je rekao, "prave bespotrebnu pometnju".

Govoreći o optužbama lidera DNS-a Nenada Nešića da je PDP separatno izašao sa svojim kandidatom za predsjednika Republike Srpske, Borenović je rekao da DNS ne zna je li opozicija ili vlast.

Na pitanje da prokomentariše stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića o tome "da srpski kadrovi blokiraju uvođenje sankcija Rusiji", Borenović je rekao da se, koliko on zna, BiH pridružila sankcijama.

- Koliko ja znam BiH se pridružila uvođenju sankcija Rusiji i to je podržala 22 odluke Savjeta EU. Što se mene tiče, to je stvar koja je završena, poznata i nema više nepoznanica - naveo je Borenović.

On je istakao da BiH zavisi od EU i da je to njen najvažniji spoljnotrgovinski partner.

Borenović je dodao da je 60 odsto BiH uvoza i izvoza usmjereno ka EU, a 20 odsto ka Srbiji.

- Mi zavisimo od EU i Srbije, zavisimo od četiri ključne zemlje - Njemačke, Hrvatske, Srbije i Italije i sa njima imamo najveću spoljnotrgovinsku razmjenu - napomenuo je Borenović.