latinica  ћирилица
18/05/2022 |  15:35 ⇒ 15:42 | Autor: Agencije

Turska blokirala pristupanje Finske i Švedske u NATO

Turska je blokirala početak pregovora o pristupanju Finske i Švedske u NATO, javio je DPA, pozivajući se na izvore u organizaciji.
Finska - NATO - Švedska (foto: EPA-EFE / JOHANNA GERON / POOL) -
Finska - NATO - Švedska (foto: EPA-EFE / JOHANNA GERON / POOL)

Prema informacijama agencije, Alijansa je danas planirala da razmotri zahtjeve koje su podnijeli ambasadori Finske i Švedske za ulazak njihovih država u NATO, čime bi se označio početak postupka prijema u organizaciju, ali zbog stava Ankare, pregovori nisu počeli.

Turska strana je jasno stavila do znanja da trenutno ne može da odobri njihov početak, piše DPA.

Odlaganje izaziva sumnju da će NATO moći da odobri prvu fazu zahtjeva Finske i Švedske u roku od jedne ili dvije nedjelje, kako je rekao generalni sekretar Јens Stoltenberg.

Takođe postavlja scenu za višednevnu intenzivnu diplomatiju između SAD, Turske, Finske i Švedske po tom pitanju.

Svih 30 postojećih članica NATO-a mora da ratifikuje prijave Finske i Švedske, ali taj proces počinje tek kada odbrambeni savez izda protokol o pristupanju i zvanično pozove dvije zemlje da se pridruže.

Ambasadori Švedske i Finske predali su jutros generalnom sekretaru NATO-a Јensu Stoltenbergu zahtjeve za stupanje u Alijansu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je 16. maja izjavio da Turska ne može da kaže “da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, kao i da prema njegovim riječima, Turska ne može da povjeruje uvjeravanjima tih zemalja da neće podržavati teroriste.

Podsjetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg je rekao da će NATO rado vidjeti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mjere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala prijetnje njenoj nacionalnoj bezbjednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Sjevernoatlantske alijanse.