latinica  ћирилица
18/05/2022 |  16:04 ⇒ 16:05 | Autor: SRNA

Radmanović: Pitanje sredstava za izbore ne može biti riješeno sazivanjem hitne sjednice

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović izjavio je da nije sazvao hitnu sjednicu doma koju je tražio Klub SDA zato što smatra da na taj način ne može biti riješeno pitanje obezbjeđivanja sredstava za održavanje izbora s obzirom na to da budžet za ovu godinu nije usvojen.
Nebojša Radmanović - Foto: SRNA
Nebojša RadmanovićFoto: SRNA

Radmanović je podsjetio da budžet za 2022. godinu, koji reguliše i sredstva za Centralnu izbornu komisiju /CIK/ i sredstva za održavanje izbora nije utvrđen ni u nacrtu, te da samim tim zahtjev nije oppravdan jer nema budžeta.

On je napomenuo d je ministar finansija u Savjetu ministara i ranije na jedan od zahtjeva CIK-a rekao da bi obezbjeđenje sredstava bez budžeta, kako je to tražio CIK, bilo protivzakonito.

- Ako se tome doda da se u zahtjevu traži da bude usvojen zaključak kojim Predstavnički dom traži od Savjeta ministara da donese protivzakonitu odluku, onda je to takođe neopravdano. Iz tih razloga kao predsjedavajući nisam zaključio da je opravdano sazivanje hitne sjednice u roku od tri dana - objasnio je Radmanović za Srnu.

On je podsjetio da je u međuvremenu juče održana sjednica Savjeta ministara, koji nije usvojio prijedlog za finansiranje izbora bez budžeta, sa detaljnim objašnjenjem ministra finansija.

- Tek nakon toga, potpuno je neopravdano držati sjednicu Predstavničkog doma. Ovo sve govorim i kao predsjedavajući Predstavničkog doma i kao čovjek koji smatra da treba održati izbore i kao pripadnik SNSD-a, stranke koja takođe smatra da treba održati izbore. Ali, ovo nisu bili razlozi za sazivanje hitne sjednice doma, niti bi održavanje takve sjednice riješilo ovo pitanje - kaže Radmanović.

On je pojasnio da je prije dva dana, 16. maja, Klub poslanika SDA uputio predsjedavajućem Predstavničkog doma zahtjev za održavanje hitne sjednice u skladu sa Članom 68 Poslovnika koji kaže da predsjedavajući saziva sjednicu ako procijeni iz opravdanih razloga na zahtjev najmanje pet poslanika.

"Na prvi pogled izgleda da je zahtjev opravdan jer se u zahtjevu traži zaključak kojim se pokušavaju obezbijediti sredstva za održavanje izbora, a rok je isticao upravo za tri dana. Međutim, kada se uđe u suštinu ovog prijedloga, onda se vidi sasvim drugo", zaključio je Radmanović.