latinica  ћирилица
18/05/2022 |  16:11 ⇒ 16:25 | Autor: SRNA

Usvojene preporuke i rezolucije o borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom

Zamjenica predsjedavajućeg Delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope /PSSE/ Snježana Novaković Bursać učestvovala je danas u Parizu na sjednici Komiteta ove skupštine za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, na kojoj su usvojeni nacrti izvještaja, rezolucije i preporuke o "Borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom putem kvalitetnih usluga i razbijanjem antivakcinalnih mitova".
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

Izvjestilac o ovoj temi Karmen Lejte naglasila je da članice trebaju da razviju proaktivne strategije vakcinacije i posebnu pažnju posvete kvalitetnom informisanju javnosti i ujednačenom pristupu vakcinama.

Na sjednici se diskutovalo o uvodnom izvještaju o temi uticaja pandemije virusa korona na mentalno zdravlje manjina i mladih, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Članovi Komiteta takođe su razmotrili i uvodni memorandum o temi "Vanredne situacije javnog zdravlja - potreba za holističkim pristupom multilateralizmu i zdravstvenoj zaštiti".

O pitanju zdravstvene zaštite radnika bez dokumentacije održana je javna rasprava uz učešće stručnjaka, a izvjestilac o ovoj temi je bila Ada Mara. Na osnovu izvještaja DŽenifer de Temerman istaknuto je i pitanje osiguravanja bezbjednog snabdijevanja medicinskih lanaca trgovine.

U saopštenju se dodaje da je na sjednici razmotren i program rada i prioriteta Komiteta PSSE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, te otvoren poziv za podnošenje kandidatura za imenovanje izvjestilaca za izvještaje o temama "Pritvor socijalno neprilagođenih" i "Djeca u svijetu rada - iskorjenjivanje štetnog dječjeg rada".

Naredna sjednica Komiteta biće održana tokom junskog zasjedanja PSSE u Strazburu od 20. do 24. juna.