latinica  ћирилица
18/05/2022 |  16:51 ⇒ 17:59 | Autor: SRNA

Priređivači neistinama i paušalnim zaključcima manipulišu javnošću

Udruženje priređivača igara na sreću koje okuplja samo dio priređivača u Republici Srpskoj manipuliše javnošću na osnovu paušalnih podataka, saopštilo je Ministarstvo finansija, te poručilo kako nije tačno da povlašćuje pojedine priređivače.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Iz Ministarstva su naveli da se u posljednjem objavljenom tekstu navodi da je "Lutrija Republike Srpske počela poslovno da posrće, te da su finansijski gubici rezultat monopola Elektronske video lutrije i da je Lutrija Srpske paravan i servis za zaštitu privatnog kapitala".

Lutrija Republike Srpske, osnivanjem EVL, nije imala nikakav gubitak niti izdatak, tako da su potpuno netačne tvrdnje Udruženja priređivača, tvrde iz Ministarstva finansija.

- Pozitivno poslovanje EVL može isključivo i samo imati pozitivan uticaj na Lutriju i do sada je i imalo, jer je Lutrija vlasnik 51 odsto dividende i EVL je izvršio uplatu dividende za 2020. godinu u iznosu od 312.000 KM, a takođe će izvršiti uplatu dividende i za prethodnu godinu što iznosi preko 1.000.000 KM - naglasili su iz Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je donošenjem Zakona o igrama na sreću i podzakonskih akata koji uređuju ovu oblast realizovalo osnovni cilj stvaranja povoljne klime za povećanje discipline u oblasti igara na sreću, koje je kao krajnji rezultat imalo rast prihoda u Budžetu Republike Srpske veći od 100 odsto od perioda prije izmjena.

- U 2018. godine ukupan prihod igara na sreću je bio 28 miliona KM, dok je u 2021. godini bio 70 miliona KM, a za prvih četiri mjeseca ove godine iznosi 28,5 miliona KM. Ukoliko se taj trend nastavi, godišnji prihod će biti veći od 85 miliona KM - naglasili su iz Ministarstva.

Ministarstvo podsjeća da je Lutrija Republike Srpske javno preduzeće osnovano sa ciljem priređivanja lutrijskih igara na sreću i da je Zakonom o igarama na sreću zakonsko pravo priređivanja svih /kladioničkih, automata, internet, elektronskih/ igara dato upravo Lutriji Srpske.

Lutrija je svoje pravo priređivanja elektronskih igara na sreću prenijela na Elektronsku video lutriju, privredno društvo osnovano sa njenim većinskim kapitalom i većinskim upravljačkim pravima, i unijela je to pravo kao nematerijalnu imovinu u osnivački kapital u EVL.

Na javnom pozivu izabrano strano pravno lice je vlasnik manjinskog udjela u EVL, a u kapital je unio iznos od preko šest miliona KM u novcu i u terminalima za priređivanje elektronskih igara na sreću, navodi se u saopštenji.

Napomenuto je da Lutrija Republike Srpske priređuje po sopstvenom izboru isključivo lutrijske igre i to u kontinuitetu od osnivanja bez nekog većeg ulaganja ili unapređenja, a da je negativan finansijski rezultat vezan, prije svega, za nedomaćinsko poslovanje u prethodnom periodu, nepovoljan ugovor o priređivanju loto igre i niz nepovoljnih pojedinačnih ugovora zaključivanih u prethodnom periodu.

U saopštenju podsjećaju da je kontinuiran pozitivan rezultat Lutrije Republike Srpske bio zanemariv, pa je tako dobit za 2019. godinu iznosila oko 48.000 KM.

Negativan finansijski rezultat, napominju, posljedica je i novog načina oporezivanja dobitaka, pa je tako Lutriji naložena isplata poreza na dobitak u iznosu od 1.200.000 KM koji se odnosi na dobitak na Lotu ostvaren na osnovu uplate tiketa u Prnjavoru, a dobitak je iznosio oko 3.800.000 KM.

- Dobitak je isplaćen u Srbiji i porez plaćen u Srbiji, što je suprotno odredbama našeg zakona. Naime, Lutrija Republike Srpske je 2005. i 2016. zaključila ugovor sa Državnom lutrijom Srbije prema kojem se porez na najveće dobitke plaćao isključivo u Srbiji što nije bilo u skladu sa Zakonom o igrama na sreću zbog čega je porez i bio naložen za plaćanje Lutriji - pojasnili su iz Ministarstva.

Predmetni ugovor je, kako dodaju, u ovoj godini zajedničkim naporima Lutrije Republike Srpske i Ministarstva finansija izmijenjen i usaglašen sa našim Zakonom.

- Podaci i činjenice govore o pozitivnom trendu i za Lutriju Republike Srpske i za EVL, i takav trend će biti nastavljen i ubuduće - ocijenili su u Ministarstvu.

Podsjećaju da dio priređivača igara na sreću, koji su zastupljeni u Udruženju priređivača koje se predstavlja kao legitimni zastupnik 90 odsto priređivača igara na sreću, konstantno izražava nezadovoljstvo, jer žele "vraćanje" starog zakona i ne žele on lajn nadzor, pri čemu upotrebljavaju sve vrste pritisaka, uključujući medijski.

- Činjenica je da u ovom udruženju nisu zastupljena tri najveća priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj, a i činjenica da ovo udruženje nema ni internet stranicu, koja je u današnje vrijeme osnov transparentnosti svakom ozbiljnom subjektu, samo ukazuju da napori i ulaganja koja vrše institucije u uređivanju ove oblasti idu u dobrom pravcu - kažu u Ministarstvu.

Pri tome, dodaju, određen broj priređivača koji se čak ni ne želi predstaviti javnosti manipulišu medijskim prostorom kako bi na bilo koji način osujetili unapređenje nadzora u ovoj oblasti.

- U prilog tome ide i činjenica da se oglašavaju u medijima u momentu objavljivanja Uputstva o načinu uvezivanja priređivača igara na sreću na Računarski sistem za onlajn nadzor, u kojem su priređivačima popisani posljednji koraci koje moraju ispuniti, kako bi se uvezali na Računarski sistem za nadzor - navedeno je u saopštenju.