latinica  ћирилица
18/05/2022 |  17:31 ⇒ 17:32 | Autor: SRNA

CIK: Neophodno obezbijediti novac za sprovođenje opštih izbora

Centralna izborna komisija BiH, nezadovoljna ishodom jučerašnjem sjednice Savjeta ministara, još jednom poziva donosioce odluka u BiH da u zakonskom roku obezbijede sredstva za sprovođenje opštih izbora ove godine.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

U saopštenju CIK-a napominje se da su finansijska sredstva već sada neophodna kako bi BiH nesmetano sprovodila sve zakonom propisane izborne radnje i aktivnosti.

Iz CIK-a pozdravljaju održavanje telefonske sjednice Savjeta ministara u vezi sa donošenjem odluke o obezbjeđivanju finansijskih sredstava za sprovođenje opštih izbora, ali naglašavaju da, vodeći računa o jasno propisanim rokovima i izričitim obavezama institucija BiH, ne mogu biti zadovoljni ishodom te sjednice.

Pozivajući se na odredbe člana 1.2a Izbornog zakona BiH, iz CIK-a ističu da je "imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za sprovođenje izbora moraju obezbijediti u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja".

Iz CIK-a su naveli da je neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku već proizvelo određene radnje koje mogu ugroziti izborni proces, kao što su sutrašnje donošenje odluka CIK-a BiH o poništenju već sprovedenih postupaka javnih nabavki.

Potom, dodaju, slanje zahtjeva nadležnim institucijama u BiH o pružanju pomoći u pogledu upućivanja na rad u CIK BiH određenog broja službenika, uvođenje prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada i rada u dane državnih praznika, a zbog nemogućnosti da angažuju dodatno osoblje za rad u Sekretarijatu CIK-a BiH.

Savjet ministara juče na vanrednoj telefonskoj sjednici nije postigao konsenzus da se sredstva iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina odobre za finansiranje opštih izbora, kako je to tražila Centralna izborna komisija BiH.