latinica  ћирилица
18/05/2022 |  18:52 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Postaje li i sport žrtva politike? Kako vize kasne samo za srpske sportiste? (VIDEO)

Odugovlačenjem izdavanja viza tekvondo reprezentativkama BiH koje dolaze iz Republike Srpske, Ambasada Velike Britanije ugrozila je njihov odlazak na Seniorsko prvenstvo Evrope. Ono što su sportistkinje iz Istočnog Sarajeva i Zvornika dugo čekale, na vrijeme je bilo odobreno ostalim članovima bh. tima.
Pasoš - viza (ilustracija) - Foto: RTRS
Pasoš - viza (ilustracija)Foto: RTRS

Iste probleme imali su i pojedini reprezentativci Srbije. Upravo zato, sportska zajednica upozorava da je riječ o novim sankcijama zapada kojima se vrši diskriminacija nad takmičarima srpske nacionalnosti.

Sankcionisanje ruskih sportista je već viđen scenario kažnjavanja u svijetu. Nakon što je isplivala priča da Ambasada Velike Britanije odugovlači sa izdavanjem viza tekvondo takmičarkama Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika, postavlja se pitanje da li su se na udaru našli i srpski sportisti?

Pomenute takmičarke dio su reprezentacije BiH, a od 18. do 21. maja trebalo je da učestvuju na Evropskom prvenstvu u Mančesteru.

Predsjednik Tekvondo saveza Republike Srpske i predsjedavajući Predsjedništva Tekvondo saveza BiH Branislav Njegovan nada se da ovo nije početak sankcionisanja sportista iz Srpske.

- Hajde da tražimo neko opravdanje ili nadu da je to samo slijed nesrećnih okolnosti - kaže Njegovan.

U Tekvondo savezu BiH ovo demantuju i tvrde da vize nisu odbijene, već da su u proceduri izdavanja. Precizne odgovore ne daje ni britanska Ambasada. Poziva se na zaštitu privatnosti i navodi da se kašnjenja dešavaju širom svijeta zbog prioritizacije aplikacije za vize iz Ukrajine.

Prema našim saznanjima, viza je u toku dana odobrena Katarini Krajišnik. Međutim, to ne mijenja stvari.

- Taj proces izdavanja viza za nas znači kao da i nisu odobrene, jer je Evropsko prvenstvo u Mančesteru počelo, tako da je definitivno neoguće učešće Katarine Krajišnik iz Istočnog Sarajeva - ističe Krajišnik.

Iz ove lokalne zajednice Katarini, ali i ostalim sportistima, stižu riječi podrške. Јasno je, kažu, da su na sceni dvostruki aršini.

- Da je sreće da smo zemlja kakva nismo, danas bi sa nivoa BiH prema britanskoj Ambasadi išla jasna poruka koja bi u najmanju ruku morala da bude u vidu određene diplomatske note - ističe gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Sportska solidarnost stiže i od kolega iz Košarkaškog saveza Srpske. Nije u pitanju, kažu, slučajnost, već politička odmazda prema sportistima.

- Ako pričamo o evropskim vrijednostima i zemljama koje vrše diskriminaciju, ja ih pitam da li su evropske vrijednosti da brojite krvna zrnca sportistima, umjetnicima? Mislim da nisu i da treba da bude stid i sramota sve one koji sprovode takvu vrstu politike prema djeci i sportistima - kaže predsjednik ovog saveza Aleksandar Đurđević.

Odugovlačenjem izdavanja viza takmičarkama isključivo srpske nacionalnosti, a odobravanjem svim ostalim reprezentativcima BiH, pale su sve maske - poruka je predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

- Zamislite vi koliko je to kvarno, neprihvatljivo, tendenciozno, kao i objašnjenje koje daju - da imaju prioritet da se bave pitanjima iz Ukrajine i aplikacijama koje dolaze, pa se ne mogu baviti drugima. Razumjela bih to kada bih vidjela na tom spisku tri Bošnjaka, dva Srbina, jednog Hrvata. Ovako, to je odvratno i brutalno - ističe predsjednica Srpske.

Oglasila se i Vlada Srpske. Svojim sportistima poručuju da Republika Srpska stoji iza njih i da će učiniti sve da im pomogne da bi se što bolje predstavili na narednim takmičenjima.

- Ukoliko vize nisu izdate samo zato što su one Srpkinje i što dolaze iz Republike Srpske, onda je to presedan za svaku osudu. Ukoliko je u pitanju propust administrativne prirode, pozivamo Ambasadu Velike Britanije da ispravi ovu nepravdu i omogući izdavanje viza ili u suprotnom da zvanično javnosti pojasni gdje je i zbog čega nastao problem sa izdavanjem viza - naglašava premijer Srpske Radovan Višković.

Posljedice uplitanja politike u sport osjetiće i drugi teniser svijeta Danil Medvedev. Zbog sankcija koje se uvode Rusiji, organizatori Vimbldona onemogućili su mu da učestvuje na "zelenom" grend slemu.

Da li su zbog specijalne vojne operacije zanemarena dugogodišnja zalaganja ruskih, a sada i srpskih predstavnika, a zbog politike gurnuti su na margine sportskog svijeta?