latinica  ћирилица
18/05/2022 |  18:53 | Autor: SRNA

Štrbac očekuje osuđujuću presudu hrvatskim oficirima

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je danas Srni da očekuje da će prva optužnica Tužilaštva za ratne zločine Srbije za zločine u "Oluji, koja je podignuta protiv četvorice hrvatskih oficira odgovornih za masakre na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u Svodni kod Bosanskog Novog u avgustu 1995. godine, za rezultat imati osuđujuću presudu.
Savo Štrbac - Foto: SRNA
Savo ŠtrbacFoto: SRNA

Štrbac je objasnio da takvo očekivanje zasniva na predloženim dokazima, koje je vidio, i na poznavanju situacije u vrijeme izvršenja zločina, budući da je i sam bio dio izbjegličke kolone i da "Veritas", na čijem je čelu, godinama organizuje komemoracije i održava spomenike stradalima u zločinu hrvatske avijacije.

Komentarišući optužnicu za dva raketna napada hrvatske avijacije na izbjegličke kolone, izvršena 7. i 8. avgusta 1995. godine, u kojima je ubijeno 13 civila, a među njima i šestoro djece, Štrbac je istakao da je pročitao čitav dokument i da je kao iskusan krivičar prijatno iznenađen koliko je stručno napisano obrazloženje.

- Nisam mogao da vidim da je napravljen bilo kakav propust. Prikupljeni su svi relevantni dokazi, i materijalni i personalni - rekao je Štrbac.

On je istakao da su optuženi oni koji su, kako kaže, pretekli s obzirom na to da su umrli neki koji su bili odgovorni po komandom lancu, počev od najodgovornijeg Franje Tuđmana kao tadašnjeg predsjednika Hrvatske i vrhovnog komandanta, preko ministra odbrane Gojka Šuška do komandanta hrvatske avijacije Imrea Agotića i drugih funkcionera.

- Oni su nažalost umrli i izbjegli suđenje, pa će im se posmrtno suditi indirektno preko drugih. Neće im se izreći kazna, ali će njihova odgovornost sigurno biti vidljiva kroz obrazloženja presuda - ocijenio je Štrbac.

On je ukazao da u optužnici nažalost nema ni neposrednih izvršilaca, a to su piloti, koji nisu obuhvaćeni zato što Hrvati kriju njihova imena.

- Sve drugo su javno otkrili i dostupno je u brojnim materijalnim dokazima. Tu mislim i na izvještaje iz rata, knjige, feljtone i sve što je do sada objavljeno. Hrvati su objavljivali sve, jer se ponašaju kao pobjednička strana i smatraju da im je sve bilo dozvoljeno - objasnio je Štrbac.

Prema njegovim riječima, struktura koja je obuhvaćena optužnicom je komandni kadar koji je prenosio naređenja sa vrha prema dole, tako da su su saizvršioci u zločinu obuhvaćeni.

Na pitanje kako će Hrvatska reagovati na optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, Štrbac je odgovorio da će se Hrvati pozivati na svoj zakon iz 2011. godine, kojim su proglasili nevažećim sve odluke pravosudnih organa bivše SFRЈ, SRЈ, SCG i Srbije i da će ponavljati da su njihovi komandanti i vojska postupali u skladu sa ženevskim konvencijama.

- Hrvati su uz pomoć međunarodne zajednice ubijedili sebe da im je sve dopušteno i da oni nisu ni mogli činiti ratne zločine, tvrdeći da to ne mogu da rade narod i vojska koji se brane. To, naravno, nije tačno, jer je u bivšoj Јugoslaviji devedesetih vođen građanski rat sa primjesama vjerskog, u kojem su počinjeni strašni zločini na svim stranama - ukazao je Štrbac.

On smatra da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine i ranije moglo da podiže optužnice za "Oluju" i druge zločine nad Srbima u Hrvatskoj, jer je jasno da niko neće štititi srpske žrtve i njihova prava ako to ne učini Srbija.

Osim toga, kako je istakao Štrbac, Srbija ima zakon o regionalnoj nadležnosti za suđenje za ratne zločine, što podrazumijeva suđenja za područje bivše Јugoslavije, a to znači i na teritoriji Hrvatske, BiH i svuda gdje su se zločini dešavali bez obzira na to ko su žrtve i ko su počinioci.

- Ipak, bolje ikad nego nikad. Sa ovom optužnicom dočekali smo nešto. Ali, Srbija mora i dalje da radi i štiti svoje sunarodnike, iako su sudovi i do sada mogli da čine ono što im je u nadležnosti - zaključio je Štrbac.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Јelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.