latinica  ћирилица
18/05/2022 |  19:11 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Kako su o sankcijama glasali srpski kadrovi; Ima li dokaza za optužbe opozicije? (VIDEO)

Da su na klimavim nogama tvrdnje opozicije da je, uz prećutnu saglasnost Republike Srpske, BiH sankcionisala Rusiju, potvrdio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović.
BiH - EU - Foto: RTRS
BiH - EUFoto: RTRS

DŽaferović traži odgovornost predsjedavajućeg i srpskih ministara u Savjetu ministara jer su blokirali uvođenje sankcija.

Opozicija, s druge strane, optužbe temelji na pridruživanju BiH Deklaraciji Evropske Unije za uvođenje restriktivnih mjera Rusiji.

Postavlja se pitanje ko je glasao za Deklaraciju i uz čiju saglasnost?

Deklaracija visokog predstavnika Evropske unije o sankcijama Rusiji donesena je 21. aprila. Na listi zemalja koje su podržale deklaraciju našla se i BiH, kao zemlja sa potencijalnim kandidatskim statusom.

Branislav Borenović i danas istrajno tvrdi da je propust napravio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Dodik je pustio da sve i jedna odluka prođe i da instrukcija iz Predsjedništva BiH ode preko diplomatskih krugova u Brisel, i da se na taj način BiH pridruži sankcijama EU - tvrdi Borenović.

Zasluga za propust ili strategiju ipak ide u ruke hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Ambasador BiH pri EU Siniša Bencun objašnjava da je Deklaraciji prethodila instrukcija Komšića, tada predsjedavajućeg Predsjedništva, kojom ambasadorima daje bjanko ovlašćenje za pridruživanje stavovima EU.

Nemuštom saglasnošću Komšić je razvezao ruke ambasadorima da odlučuju mimo standardnih procedura vođenja spoljne politike, koje su, kaže Bencun, jasne.

- Predsjedništvo BiH, kojem je osnovna uloga kreiranje i vođenje spoljne politike, treba da razmotri sve te pojedinačne politički osjetljive stavove i da daju saglasnost ambasadorima za pridruživanje stavovima EU, a ne da se ta podrška daje bez pokrića - kaže Bencun.

Postavlja se pitanje ko je digao ruku za Deklaraciju? Sudeći prema ustaljenoj praksi, bošnjački kadrovi ponovo su igrali samostalno. Dobro su poznati nastupi bez saglasnosti Predsjedništva BiH, Svena Alkalaja i Bisere Turković u Savjetu bezbjednosti, kao i bošnjačkih ambasadora u Savjetu Evrope.

- BiH nema zvaničan stav o pitanju ukrajinske krize jer DŽaferović i Komšić nisu dozvolili da se ta tema nađe na dnevnom redu sjednice Predsjedništva koje je po Ustavu nadležno za vođenje spoljne politike, tako da su sva djelovanja ambasadora na tu temu bila odraz njihovih ličnih opredjeljenja, a ne zvanične politike - ističe Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Bencun kaže da bez stava Predsjedništva nema osnova za odlučivanje, odnosno pridruživanje izjavama.

- Mi ovdje u OEBS-u svake sedmice dobijamo od EU izjave na izjašnjavanje o pridruživanju koje kroz MIP BiH šaljem u Predsjedništvo i ako nema stava Predsjedništva, ja nemam osnov da se pridružim. To je ovdje pored mene, pred svim zemljama OEBS-a, potvrdila i šefica Misije OEBS-a u BiH koja je, podnoseći svoj godišnji izvještaj, konstatovala da BiH nema formiran stav u pogledu sukoba u Ukrajini niti sankcija prema Ruskoj Federaciji - ističe Bencun.

Međutim, nije dugo trebalo da bošnjačkim perom potpisana Deklaracija udari u zid. Srpski kadrovi blokirali su implementaciju sankcija u Savjetu ministara. Potvrdio je to DŽaferović, koji zato traži da predsjedavajući i ministri iz Srpske snose odgovornost. Sve to baca sjenu na neosnovane optužbe PDP-a i SDS-a da je nedjelovanjem srpskih kadrova BiH kaznila Rusiju.

- Svi srpski ministri u Savjetu ministara i predsjedavajući i svi poslanici u zajedničkim institicijama iz reda SNSD-a, nikada nismo niti ćemo glasati protiv Rusije i to je vrlo dokazivo kroz izvode o glasanju - ističe Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

A navodne sankcije Rusiji ne mogu biti validne bez konsenzusa Predsjedništva BiH, za koje srpski predstavnici nikada neće glasati, poruka je iz Srpske.

- Ne postoji niti jedna pravna odluka u BiH o bilo kakvim sankcijama, što znači da one ne postoje. Mi do sada nismo čuli od PDP-a osudu takvih kršenja procedura i Ustava BiH - kaže Novaković Bursać.

Iz SNSD-a poručuju da PDP i SDS nastavljaju manipulacije u javnosti i iskorišćavaju samovoljno i neustavno postupanje ambasadora pojedinih misija BiH pri međunarodnim organizacijama da kreiraju utisak da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji.