latinica  ћирилица
18/05/2022 |  21:33 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

"Izbori se trebaju održati" (VIDEO)

Mislim da trebamo održati izbore i Srpska je za njih spremna, poručila je Željka Cvijanović predsjednica Srpske i istakla da apsolutno razumije frustraciju koju pokazuje najveća hrvatska politička partija u BiH.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Ono što je HDZ tražio, smatra Cvijanović, trebalo je uvažiti, jer Ustav BiH dao je pravo na konstitutivnost i ravnopravnost, pa tako i hrvatski narod ima pravo na legitimnog predstavnika.

- Žalim što nisu uspjele sve te inicijative i što se nije došlo do rješenja jer bi se time relaksirala situacija u BiH. Narod bi bio u komotnijoj poziciji i vjerovatno bi doživljavali BiH kao mjesto gdje se može živjeti zajedno, dogovarati i doći do rješenja koja su dobra za sve - istakla je Cvijanović gostujući u emisiji Telering.

Cvijanović, koja je i potpredsjednica SNSD-a, smatra da je ova partija pokazala svoju opredjeljenost da izbora bude.

- Mi želimo da izbora bude, ali i dalje razumijemo da postoji problem između bošnjačke i hrvatske političke komponente da se dođe do određenih odgovora. Vrijeme curi i tu smo gdje smo, ali mislim da će izbora biti - poručila je ona.

Smatra da njeno i učestvovanje Milorada Dodik na izborima nije upitno i ne bi smjelo da bude predmet odlučivanja visokog predstavnika, čak i kada bi njegov mandat imao legitimitet.

Podsjetimo, Savjet ministara BiH juče nije usvojio sredstva za održavanje izbora.