latinica  ћирилица
18/05/2022 |  21:47 ⇒ 19/05/2022 | 12:04 | Autor: TANЈUG

MUP Srbije identifikovao mejlove sa kojih su stizale lažne dojave

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, identifikovali su lokacije ukupno 19 mejl adresa - 18 adresa Gmail servisa i jednu mejl adresu servisa Protonmail, sa kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.
MUP Srbije -
MUP Srbije

Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije, saopšteno je večeras iz MUP-a.

Pripadnici srpske policije identifikovali su i lice koje je, u toku jučerašnjeg dana, telefonom uputilo prijetnje iste sadržine.

U cilju identifikacije pošiljalaca ovih prijetnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična djela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmjena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom Gugl.

Od 11. marta ove godine do danas, putem mejla ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inostranstva je stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mestima ili u institucijama. Prijeteće poruke su slate sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva.

Prijeteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam lica, državljana Srbije - uhapšena su dva lica, a protiv još šest maloljetnih lica podnijete su krivične prijave u redovnom postupku.

- Apelujemo na pojedince da se, naročito u trenutku kad je Srbija izložena masovnim i organizovanim sajber napadima i lažnim dojavama o postavljenim bombama koje dolaze iz inostranstva, ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom i dodatno ne otežavaju rad srpskoj policiji, čiji su KD timovi svakodnevno na terenu. Lažna prijava o postavljenoj bombi nije šala već ozbiljno krivično djelo, koje može izazvati uznemirenost i strah građana Srbije i zahtijeva dodatno angažovanje pripadnika MUP-a - navodi se u saopštenju.

Samo u posljednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica, tržnih centara.

Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne, dodaje se u saopštenju.