latinica  ћирилица
18/05/2022 |  22:38 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Odgovor Finskoj za članstvo u NATO biće iznenađenje

Odgovor Rusije na odluku Finske da se pridruži NATO-u će definitivno uslijediti i biće iznenađenje, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Marija Zaharova (foto: @MID_RF)Foto: Twitter

- To će biti iznenađenje. To je na našem Ministarstvu odbrane. Odgovarajuća odluka će svakako biti donijeta uzimajući u obzir čitav niz faktora i specifičnosti razvoja članstva Finske u NATO-u. Polazeći od svih svih parametara, biće donijeta odluka, ali ona, prije svega, pripada vojsci - prokomentarisala je Zaharova kakve vojno-tehničke mjere Rusija namjerava da preduzme protiv Finske.

Prema njenim riječima, odabir puta za osiguravanje nacionalne bezbjednosti je, naravno, suvereno pravo svake države, ali on ne bi trebalo da se osigurav na nauštrb bezbjednosti drugih zemalja.

- Naša zemlje će preduzeti kontra-mejre, čiji će se sadržaj, uključujući i vojno-tehničke aspekte, u velikoj mjeri određivati uzimajući u obzir konkretne uslove članstva Finske u Alijansi, uključujući i razmještanje stranih vojnih baza i sistema udarnog naoružanja na njihovoj teritoriji. Biće manje riječi i više faktičkih koraka u svojstvu reakcije - konstatovala je diplomata.

Portparolka se osvrnula i na odluku finske strane da obustavi saradnju sa Rosatomom na izgradnji nuklearne elektrane, rekavši da je ta odluka krajnje politizovana i da je na Helskinki izvršen pritisak iz inostranstva.

- Očigledno je da je sudbina tog ekonomskog projekta u velikoj mjeri bila predodređena pod pritiskom finskih vlasti, a njih su, naravno, pritiskali 'kupci iz inostranstva' - dodala je ona.

Podsjetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg je rekao da će NATO rado vidjeti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mjere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala prijetnje njenoj nacionalnoj bezbjednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Sjevernoatlantske alijanse.