latinica  ћирилица
19/05/2022 |  09:09 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Dozvoljene posjete hospitalizovanim pacijentima u UKC Srpske

Uslijed poboljšanja epidemiološke situacije izazvane virusom korona od sutra su dozvoljene posjete hospitalizovanim pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.
UKC Srpske - Foto: RTRS
UKC SrpskeFoto: RTRS

- Posjete se mogu obavljati svaki radni dan u periodu od 16.00 do 17:00 časova, a subotom, nedjeljom i u dane državnih praznika u vremenu od 10.00 do 12.00 časova. Pacijenta može posjetiti samo jedna osoba - saopšteno je iz UKC-a.

U saopštenju se ističe da osobe sa bilo kakvim respiratornim simptomima ne smiju biti u posjeti pacijentima.

- Na ulazima u zgradu UKC Republike Srpske, radnik obezbjeđenja vršiće kontrolu korištenja zaštitne maske za lice. Prilikom dolaska u kliniku/odjeljenje, medicinska sestra/tehničar na ulazu u kliniku/odjeljenje će uzeti podatke od posjetioca, odnosno popuniće obrazac koji sadrži: ime i prezime pacijenta, ime i prezime posjetioca, kontakt telefon posjetioca (u slučaju pojave infekcije) - navode iz UKC-a.

Takođe, medicinska sestra/tehničar vršiće nadzor nad provođenjem preporučenih mjera prevencije infekcija: na ulazu u bolesničku sobu potrebno je da posjeta dezinfikuje ruke i da se pravilno koristi zaštitna maska (svaki posjetilac, kao i pacijent cijelo vrijeme posjete nose zaštitnu masku preko nosa i usta).

U Klinici za infektivne bolesti i Klinici za dječije bolesti, posjete će se organizovati preko terase, kao i ranije, izuzev na etažama gdje su smješteni pacijenti pozitivni/suspektni na virus korona.

- Imunokompromitovanim pacijentima (onkološki, hematološki, intenzivne njege, infektivni odjel na lokaciji Hirurgija) posjete će se organizovati u dogovoru sa načelnikom/šefom klinike/odjela uz obavezno poštovanje protivepidemijskih mjera - ističe se u saopštenju.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo, u novorođenačkim odjeljenjima nije bio dozvoljen ulazak vanjskim posjetiocima ni ranije, tako da će se nastaviti s tom praksom, a u Odjeljenjima babinjara - treći i četvrti sprat, obavljaće se kratke posjete na ulazima u odjeljenja, uz navedene obavezne mjere prevencije.

Posjete će se ograničiti po 15 minuta za svakog pacijenta (u višekrevetnim sobama po 10 minuta). Ukoliko jedan pacijent ima više posjetilaca, posjetu organizovati pojedinačno po 10 minuta.