latinica  ћирилица
19/05/2022 |  10:27 ⇒ 10:32 | Autor: RTRS

Pale: Povećati prihod usklađivanjem evidencije sa stanjem na terenu

Rukovodstvo opštine Pale preduzeće sve potrebne mjere kako bi se postojeće evidencije o nekretninama na najatraktivnijim lokalitetima na ovom području, prvenstveno na Јahorini, Dvorištima i ostalim lokacijama koje se direktno vezuju za pružanje usluga u oblasti turizma, u potpunosti uskladile sa stvarnim stanjem na terenu.
Damjan Škipina, predsjednik Skupštine opštine Pale - Foto: RTRS
Damjan Škipina, predsjednik Skupštine opštine PaleFoto: RTRS

Ovo je istaknuto na radno-konsultativnom sastanku načelnika opštine Pale Boška Јugovića i predsjednika Skupštine ove opštine Damjana Škipine i njihovih saradnika sa predstavnicima ovdašnjih područnih jedinica Poreske uprave Republike Srpske i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, od kojih je zatražena saradnja kako bi se u narednom periodu došlo do sveobuhvatne baze podataka, koja je izuzetno važna za prihodovnu stranu opštinskog budžeta.

Škipina, na čiju inicijativu je i sazvan sastanak u ovakvom formatu, istakao je da se i površnom analizom jasno može zaključiti da je ostvarenje prihoda ove lokalne zajednice po osnovu poreza na imovinu nerealno malo u odnosu na broj objekata, odnosno broj smještajnih jedinica u njihovom sastavu, posebno na pomenutim lokalitetima.

- Riječ je o direktnom prihodu opštine Pale i mi ćemo pozvati vlasnike svih nekretnina na ovim područjima da u razumnom roku nadležnim organima dostave adekvatne prijave o nepokretnostima, kako bismo došli do tačne baze podataka na osnovu koje će biti plaćane i poreske obaveze koje u ovom trenutku nisu na zadovoljavajućem nivou - poručio je Škipina.

On je pojasnio da opština Pale ima saznanja, na šta upućuje i već pomenuti nerealan prihod, da postoje vlasnici koji su prijavili nekretnine, ali ne i njihovu stvarnu površinu, ali i pojedinci koji uopšte nisu prijavili svoje nekretnine.

- Ako sam već pomenuo da je riječ o direktnom prihodu budžeta opštine Pale, onda ću i jasno i glasno reći da je riječ o novcu koji pripada građanima Pala. Mi, kao odgovorna jedinica lokalne samouprave, nećemo dopustiti bilo kakve zloupotrebe kojima se nastoji utajiti poreski prihod koji nam pripada - navodi Škipina.

Prema njegovim riječima, opština Pale će po isteku roka koji će dati vlasnicima mogućnost da na precizan način prijave nepokretnosti formirati posebnu radnu grupu koja će “snimiti“ sve detalje, objekte i njihove gabarite i onda jasno utvrditi ko i u kojoj mjeri izbjegava zakonske obaveze, a svi za koje se utvrdi da to eventualno čine suočiće se i sa zakonom propisanim sankcijama.

Škipina je dodao da će opština Pale uputiti dopis notarima u kojima će ih pozvati da shodno izmjenama i dopunama zakonskog rješenja koji tretira oblast njihovog rada i postupanja sve ugovore o prometu nekretnina dostavljaju Poreskoj upravi Republike Srpske.