latinica  ћирилица
19/05/2022 |  10:41 | Autor: SRNA

Počinju "Čučkovi književni susreti"

Tokom dvodneve tradicionalne književne manifestacije "Čučkovi knjževni susreti" koja će početi sutra na Han Pijesku biće uručena nagrada "Čučkova knjiga" ovogodišnjem laureatu Saši Guberinić.
Čučkovi dani - Foto: RTRS
Čučkovi daniFoto: RTRS

Direktor Narodne biblioteke "Branko Čučak" sa Han Pijeska Ozrenka Đurić Radulović rekla je Srni da će susreti početi sutra programom "Brankova klupa" u kino-sali od 12.00 časova u kome učestvuju pjesnici za djecu Radmila Šinik i Vid Vukelić.

Drugi dan susreta - u subotu, 21. maja, počeće okupljanjem učesnika od 10.00 časova u Narodnoj biblioteci na Han Pijesku.

Nakon polaganja cvijeća na grob književnika Branka Čučka, u 12.00 časova u čitaonici Biblioteke počinje "Čučkovo podne", u okviru koga će biti predstavljene zbirka pjesama "Zenit nebeskog vretena" Biljane Ristić.

Izložba ručno oslikanih svilenih ešarpi, pod nazivom "Nebesko vreteno", autora Biljane Ristić biće otvorena od 13.00 časova.

Istog dana u bioskopskoj sali centralni program manifestacije počinje od 19.00 časova pozdravnim riječima direktora Narodne biblioteke Ozrenke Đurić Radulović, predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i načelnika opštine Han Pijesak Slobodana Đurića.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Duško Pevulja govoriće besjedu o Branku Čučku, a potom će nakon saopštenja žirija svečano biti uručena nagrada "Čučkova knjiga" ovogodišnjoj dobitnici Saši Guberinić.

Svoje stihove kazivaće i pjesnici Saša Nišavić, Biljana Ristić, Zoran Bosnić, Vojin Ostojić, Zlatko Јurić, Јana Narančić i Milutin Savčić.

U umjetničkom dijelu programa učestvuju glumac Darko Stojić, a kolažom starogradskih pjesama predstaviće se Predrag Lopatić, Luka Mirković i Vladimir Јakić, najavili su iz Narodne biblioteke sa Han Pijeska.

Organizator 14. "Čučkovih književnih susreta" je Narodna biblioteka koja nosi ime ovog književnog stvaraoca, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Skupština opštine Han Pijesak.

Branko Čučak /1948-2008/ bio je pjesnik, romanopisac, pripovjedač, dramatičar, publicista i esejista. Ovaj umjetnik djetinjstvo i ranu mladost proveo je na Han Pijesaku. Čučak je stvarao u Sarajevu, Banjaluci i Han Pijesku, gdje je i sahranjen.