latinica  ћирилица
19/05/2022 |  11:18 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Obdukcija tijela danas na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu

Obdukcija tijela pronađenog u Dunavu u Beogradu za koje se pretpostavlja da pripada nestalom Splićaninu Mateju Perišu, najvjerovatnije će biti urađena danas na beogradskom Institutu za sudsku medicinu i trebalo bi da otkrije uzrok smrti, piše "Politika" pozivajući se na izvor blizak istrazi.
Nađeno tijelo nestalog muškarca (foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs) -
Nađeno tijelo nestalog muškarca (foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs)

Prepoznavanje, odnosno DNK analiza, biće urađeni u Nacionalnom kriminalističkom tehničkom centru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, s obzirom na to da je policija uzela biološke tragove od oca nestalog mladića.

- Obdukcija bi trebala da otkrije uzrok smrti i teže povrede, ako ih je bilo. Moguće je utvrditi da li je Periš, eventualno, imao neke prelome i da li su oni zadobijeni dok je bio živ ili nakon smrti - rekao je izvor lista.

Biće utvrđene i druge povrede koje su mogle da nastanu kada je tijelo udaralo o kamenje na koje je nailazilo.

- Toksikološke analize će biti rađene, a da li će moći da se utvrdi da je mladić bio pod dejstvom nekih psihoaktivnih supstanci, zavisiće od stanja tkiva i tjelesnih tečnosti - napominje sagovornik lista.

Nenad Periš, otac nestalog mladića, rekao je za hrvatske medije da su čekali ovu vijest i ta istina se na kraju pokazala kao bolna i teška.

On je istakao da je Matej svoju priču na ovoj zemlji završio.

- Iako se rastanak dogodio, nada da ćemo se ponovno sresti nikad neće prestati biti tu - rekao je Nenad Periš i zahvalio svima koji su pomogli da se istina pronađe.

Čuveni beogradski alas Renato Grbić, koji je spasao više od 30 ljudi iz Dunava, ocijenio je u izjavi za "Blic" da je tijelo vjerovatno sve vrijeme bilo zakačeno za armature kojih ima mnogo kod obližnjeg Pančevačkog mosta.

- Pošto je ovih dana bilo izuzetno toplo, njegovo telo je isplivalo na površinu i zakačilo se za ovo najukletije mesto na ovom potezu - rekao je Grbić.

Tijelo za koje se pretpostavlja da pripada Splićaninu Mateju Perišu pronašli su juče mornari kod Ade Huje, nizvodno od obližnjeg Pančevačkog mosta na Dunavu.

Pronađeni muškarac na sebi ima farmerke, majicu sa aplikacijom i jednu bijelu patiku, što se podudara sa garderobom koju je u noći nestanka Periš imao na sebi.

Periš je nestao u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine, kada je posljednji put viđen u jednom beogradskom noćnom klubu na ušću Save u Dunav u Beogradu, a uslijedila je obimna potraga, u koju su bile uključene sve raspoložive jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, uključujući i ronioce.