latinica  ћирилица
19/05/2022 |  12:39 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

Kalabuhov za RTRS: Nije bilo odluke relevantnih institucija u BiH o sankcijama (VIDEO)

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov kaže za RTRS da je Ruska Federacija pozicionirala BiH kao prijateljsku zemlju.
Igor Kalabuhov - Foto: RTRS
Igor KalabuhovFoto: RTRS

- Naravno, vidjeli smo izjave u BiH, Briselu, što se tiče ovog pitanja. Mislimo da svi koji tako kažu, imaju svoje političke ciljeve, a za nas stvar je jednostavna. Mislimo da to nije tehničko, to je bazično pitanje po kome mora biti konsenzus u BiH, vidimo da ga nema, a nije ni bilo nikakve odluke relevantnih institucija - navodi Kalabuhov.

Kalabuhov kaže da je Ruska Federacija pozicionirala BiH kao prijateljsku zemlju, te da postoje različiti mehanizmi saradnje.

- Ima potencijala za razvoj u puno domena u industriji, poljoprivredi, kulturi, tako da ima perspektive za dobar i konstruktivan razvoj naših bilateralnih odnosa. Posebno u tom kontekstu želio bih da pozovem sve u BiH da odbace priče o malignom ruskom uticaju. Ponavljam da je Ruska Federacija zainteresovana za stabilnost, dijalog, kompromis u BiH i za, naravno, prijateljske odnose između Ruske Federacije i BiH - rekao je Kalabuhov.

On je ponovio da Ruska Federacija sankcije smatra nelegitimnim i da su one u stvari i razlog turbulencija koje sada postoje u Evropi i generalno u svijetu.

- Mislimo da u takvoj situaciji svaka politička partija u BiH i svaki političar moraju djelovati, ne na bazi nekih odluka koje su bile prije deset godina, već uzimajući u obzir današnje stanje - rekao je Kalabuhov.

On je istakao da treba djelovati sa pozicije zaštite nacionalnih i interesa građana BiH.