latinica  ћирилица
19/05/2022 |  13:01 ⇒ 14:39 | Autor: RTRS

Uskoro tender za novi objekat Klinike za psihijatriju

Pomoćnik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Slobodan Hajder izjavio je danas da će tender za izgradnju novog objekta Klinike za psihijatriju na lokaciji Paprikovac biće raspisan u skoro vrijeme.
UKC Republike Srpske -
UKC Republike Srpske

- Praktično su obezbijeđena sredstva putem Evropske investicione banke i dio sredstava Vlade Republike Srpske, kao i projektna dokumentacija. Očekuje se uskoro raspisivanje tendera za izgradnju novog objekta Klinike za psihijatriju - rekao je Hajder na obilježavanju 20 godina Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju UKC Republike Srpske.

On je naveo da se danas obilježava 20 godina od otvaranja ovog odjeljenja koje se bavi liječenjem i prevencijom mentalnih poremećaja, zaštitom i unapređenjem mentalnog zdravlja djece i omladine, sprovodeći vanbolničke i bolničke aktivnosti.

Načelnik Klinike za psihijatriju UKC Republike Srpske Nera Zivlak-Radulović navela je da je ova klinika jedna velika organizaciona jedinica i da ima pet odjeljenja od kojih je jedno za dječiju i adolescentnu psihijatriju.

- To je jedino odjeljenje u Republici Srpskoj koje se bavi mentalnim poremećajima djece i adolescenata, osim ovog odjeljenja imamo i ostala na kojima tretiramo teže mentalne poremećaje iz kruga šizofrenih psihoza, afektivni poremećaj i krizna stanja i bolesti zavisnosti - rekla je Radulovićeva.

Šef Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju UKC Republike Srpske Mira Spremo ukazala je da je mentalno zdravlje djece i adolescenata jako važno.

Spremo je istakla da je rad na odjeljenju timski, a cilj što povoljniji terapijski ishod, kao i prevencija nepovoljnih tokova i ishoda patoloških procesa.

- Ambulantno dva dana u sedmici prođe minimalno po 10 pacijenata - navela je Spremo i dodala da to nije zanemariva populacija koja traži određeni tretman.

Spremo je rekla da je Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju UKC Republike Srpske nastavak Odjeljenja iz osamdesetih godina juvenilne psihijatrije i otvoreno je 2002. godine, jer je tokom rata bilo zatvoreno.