latinica  ћирилица
19/05/2022 |  13:51 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Linta očekuje još optužnica za zločine nad Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je podizanje prve optužnice Tužilaštva Srbije za ratne zločine za zločine u hrvatskoj akciji "Oluja" kod Bosanskog Petrovca i očekuje podizanje još niz optužnica za zločine nad Srbima.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta podsjeća da je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu od osnivanja 2003. godine do 20. oktobra 2020. godine podiglo optužnice u 92 predmeta protiv 217 lica - 190 Srba, četiri Bošnjaka, dva Hrvata i 21 Albanca, od kojih je 17 oslobođeno.

- Navedeni podaci su skandalozni i neprihvatljivi i jasno pokazuju da nema pravde za srpske žrtve - ističe Linta u pisanoj izjavi.

On podsjeća da se godinama u svojim javnim nastupima zalaže da srpsko Tužilašto za ratne zločine konačno počne da podiže optužnice za masovne i svirepe zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije.

Glavni razlog jeste činjenica, kako ističe Linta, da su pravosuđa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini etnički motivisana i da se suštinski ne bave procesuiranjem zločina nad Srbima.

- Navedena pravosuđa imaju zadatak da vode montirane sudske postupke protiv srpskih boraca na osnovu lažnih dokaza s ciljem da se opravda brutalna laž i izmišljotina da su Srbi bili agresori i zločinci a Hrvati, muslimani i Albanci oslobodioci i žrtve - rekao je Linta.

On naglašava da je srpski narod devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Јugoslavije vodio odbrambeno-otadžbinske ratove.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima koja ih tereti da su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Јelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

U avionskom raketiranju je za sada, identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih šestoro djece, a 24 je ranjeno.