latinica  ћирилица
19/05/2022 |  14:10 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Višković: Budžet Republike Srpske zadržava razvojnu komponentu

I pored složene ekonomske situacije, i potrebe za poboljšanjem živototnog standarda, budžet Republike Srpske zadržava razvojnu komponentu, rekao je u emisiji Otvoreno rečeno Radija Srpske predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

To potvrđuje i činjenica da su rebalansom povećana izdvajanja za javne insvesticije sa 150 na 240 miliona maraka, što je više od 90 miliona maraka. Јavne investicije najviše se odnose na infrastrukturu, saobraćaj i energetiku - rekao je Višković.

Ekonomnski pokazatelji Srpske, bez obzira na turbulencije izazvane sukobom u Ukrajini, bilježe pozitivne parametre, tvrdi premijer Višković. On je napomenuto da to potvrđuje i stabilnost budžeta koji nastavlja biti razvojni.

- Mi smo u budžetu Srpske za ovu godinu predvidjeli 150 miliona maraka za javne investicije, ali smo to sredstva u prva četiri mjeseca,već, rasporedili u investicije. Mi u rebalansu za te namjene dodali smo još 90 miliona maraka - izjavio je Višković.

Višković dodaje da optužbe da vlast ne radi u interesu građana nemaju osnova.

- Povećanje penzija početkom januara bilo četiri odsto, povećanje plata, borački dodaci i socijalne pomoći sve je to raslo u januaru kada nije ni blizu bila inflacija kao što je danas. Nije sve iz inflacije. Јedan značajan dio je iz privredne aktivnosti - naveo je Višković.

Zbog političkih odnosa bilo je najava da međunarodne finansijske institucije uslovljavaju nastavak realizacije određenih projekata.

- Tu se postavilo pitanje grant sredstava koja prate takve projekte, ali međutim svi projekti koji su u toku biće završeni. Namjera Vlade je sačuvati javnu potrošnju i povećati nivo investicija. Srpska ima dvije milijarde investicija. Do kraja mjeseca trebali bi ozvaničiti početak radaova na auto-putu Rača-Bijeljina - dodao je premijer Srpske.

Da Srpska nastavlja sa razvojem, ističe premijer, potvrđuje i rekordan broj zaposlenih, što kako navodi predstavlja očigledan pomak kada je rast privrede u pitanju.

- Mi po prvi put imamo preko 320 hiljada radnika osiguranih. To govori o našem privrednom ambijentu. Pokrivenost uvoza izvozom preko 82 posto. Rast indsutrijske proizvodnje, takođe za prvi kvartal, je tri odsto - kaže Višković.

Premijer Višković naglasio je da se u cilju zaštite najširih slojeva stanovništva razmatra ideja i ograničenja cijene hljeba, ali i podjela soicijalnih paketa za najugroženije kategorije.

Emisiju "Otvoreno rečeno" u kojoj je gost premijer možete pratiti u programu Radija Srpske od 17.00 časova.