latinica  ћирилица
19/05/2022 |  14:47 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

Vidović: Usvojen Prijedlog rebalansa budžeta od 4,382 milijarde KM (VIDEO)

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Prijedlog rebalansa budžeta Srpske po hitnom postupku u iznosu od 4,382 milijarde KM, što predstavlja povećanje od 358 miliona KM u odnosu na ovogodišnji budžet, koji iznosi 4,024 milijarde KM, rekla je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.
Zora Vidović (Foto: Vlada Republike Srpske) - Foto: Screenshot
Zora Vidović (Foto: Vlada Republike Srpske)Foto: Screenshot

Vidovićeva je rekla da je povećanje budžeta planirano za povećanje plata, penzija, socijalnih i boračkih davanja za šta će biti izdvojeno ukupno 167 miliona KM.

- Pored toga, za povećanje investicija smo predvidjeli 90 miliona KM. Za subvencije u privredi i poljoprivredi rebalansom je planirano povećanje oko 40 miliona KM - istakla je Vidovićeva na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vlade Srpske.

Ona je naglasila da je budžet Srpske stabilan i likvidan.

Razlog za donošenje Rebalansa budžeta je stvaranje uslova za sprovođenje mjera Vlade Republike Srpske koje se odnose na povećanje penzija i svih boračkih i socijalnih davanja za 10 odsto, te povećanje bruto plata zaposlenih u javnom sektoru za 10 odsto, od mjeseca maja 2022. godine, a sve s ciljem ublažavanja negativnih efekata inflacije, kao i omogućavanje realizaciju kapitalnih investicija i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospjeća.

- Ukoliko se analiziraju makroekonomska kretanja u prethodnoj godini i početkom ove godine, evidentno je da je došlo do bržeg oporavka privrede od očekivanog, što ima pozitivan uticaj na kretanje budžetskih prihoda (posebno prihoda od poreza na dobit) - istakla je Vidovićeva.