latinica  ћирилица
19/05/2022 |  15:31 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Bileća: Obilježeno 30 godina od osnivanja Hercegovačkog korpusa VRS (VIDEO)

U Bileći je obilježeno 30 godina od osnivanja Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske. Osim njegovih pripadnika danas u Bileći i brojni gosti iz Hercegovine, Crne Gore i Srbije.
Bileća: Obilježeno 30 godina od osnivanja Hercegovačkog korpusa VRS - Foto: SRNA
Bileća: Obilježeno 30 godina od osnivanja Hercegovačkog korpusa VRSFoto: SRNA

Formiranje Hercegovačkog korpusa 19. maja 1992. godine, imalo je samo jedan cilj - da se brani i odbrani Hercegovina i srpski narod, istakao je bivši pomoćnik komandanta ovog korpusa, pukovnik Nikola Šegrt.

- Današnji datum predstavlja istorijski datum za Hercegovinu, period kada je srpski narod u Hercegovini imao svoju vojsku - dodao je on.

Najveći odziv u vrijeme mobilizacije na samom početku Odbrambeno-otadžbinskog rata bio je upravo u Hercegovini, priča bivši oficir ove ratne vojne formacije, Veselin Vujović.

- To je bio izuzetno hrabar i odlučan korpus koji je u svojoj ratnom pohodu uspio da sačuva i teritoriju i narod - dodao je Vujović.

Korpus je najviše brojao 22.000 vojnika. Branili su liniju fronta dugačku više od 500 kilometara, a 2211 boraca dalo je život za odbranu Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije istočne Hercegovine Slobodan Ilić rekao je novinarima da je formiranje Hercegovačkog korpusa na današnji dan 1992. godine bio garant opstanka srpskog naroda Istočne i Stare Hercegovine na svojim vjekovnim ognjištima.

Poručeno je da bi položaj boračkih kategorija trebalo da bude mnogo bolji i ukazano na pristrasne odluke Suda i Tužilaštva BiH za ratne zločine.

Povodom tridesetogodišnjice osnivanja Hercegovačkog korpusa na svečanoj akademiji video linkom obratio se bivši komandant korpusa Radovan Grubač koji je čestitao jubilej.