latinica  ћирилица
19/05/2022 |  15:39 ⇒ 18:44 | Autor: RTRS

Višegrad: 30 godina od formiranja Druge podrinjske brigade VRS (VIDEO)

U Višegradu je danas obilježeno 30 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske. Održana je i svečana akademija.
Višegrad - obilježeno 30 godina od formiranja Višegradske brigade - Foto: SRNA
Višegrad - obilježeno 30 godina od formiranja Višegradske brigadeFoto: SRNA

Demobilisani borci su se prisjetili ratnog puta brigade. U Odbrambeno –otadžbinskom ratu borila se na gotovo svim ratištima širom Republike Srpske

- Danas je 30 godina od stvaranja Republike Srpske i njene vojske. 30 godina nije mali period, to je period kada se otvaraju svi arhivi da se ustanovi istina o nekim istorijskim događajima. Mi smo bili kreatori te istorije , i meni je drago da u toj našoj istoriji ništa nije bilo sakriveno. Sve je bilo je transparentno, jasno i otvoreno. Mi i danas na isti način nastupamo i ja želim da Republika Srpska živi vjekovima - rekao je general-pukovnik Vinko Pandurević, komandant Druge podrinjske brigade VRS.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić rekao je da je ovo veliki dan za grad, Republiku Srpsku, Vojsku Republike Srpske, jer se slavi 30 godina slobodnog Višegrada.

- Zahvaljujem se svima koji su nas na neki način obradovali da poslije toliko godina imamo svoj grad.H vala onima koji su dali svoje živote, borcima, invalidima i građanima koji su bili jedna porodica od 1992-1996 sve naše žalosti i radosti djelili smo zajedno tih dana - dodao je Savić.

Druga podrinjska brigada imala je oko 1.600 boraca. Njih 145 je stradalo, a preko 200 ranjeno.

- Ne smijemo dozvoliti da zasluge svih boraca padnu u zaborav. Danas je važan jubilej i bitno je da sačuvamo našu istoriju od zaborava i prenesemo je na mlađe naraštaje - istakao je Mladen Đurević načelnik opštine Višegrad.

Povodom jubileja ukazano je na značaj ove jedinice iz sastava Drinskog kopusa, i njen nemjerljiv doprinos u odbrani Republike Srpske.