latinica  ћирилица
19/05/2022 |  15:49 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

Višković: Dvije milijarde ugovorenih poslova sa kineskim kompanijama (VIDEO)

Vlada pregovara sa dvije kineske kompanije o projektu izgradnje solarne elektrane u Srpskoj.
Višković sa kineskim privrednicima - Foto: RTRS
Višković sa kineskim privrednicimaFoto: RTRS

Radovi bi trebalo da počnu u septembru.

Republika Srpska trenutno ima dvije milijarde maraka ugovorenih poslova sa kineskim kompanijama u BiH, koji su u fazi pripreme za izvođenje radova . U toku su pregovori za izgradnju fabrike papira i fabrike za proizvodnju cementa.

- Time bismo riješili snabdijevanje većeg dijela korisnika Republike Srpske i u privatnom i javnom sektoru kako bi imali jeftiniju energiju, čistiju, zelenu energiju, a da Srpska ostane u kondiciji i poziciji da što više trenutno proizvedene energije plasiramo na svjetsko i evropsko tržište. Mi vodimo razgovore i na temu da se ovdje organizuje i proizvodnja panela i da imamo dvostruke benefite vezano za tu vrstu priče - rekao je Radovan Višković predsjednik Vlade Republike Srpske.

Predstavnik Asocijacije kineskih privrednika u BiH Čen Јuhan rekao je da je cilj formiranja asocijacije da pruži uslugu kineskim preduzećima za razne projekte koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Republici Srpskoj.

- Naša kompanija "Enerdži Čajna" zainteresovana je za ulaganje i učestvovanje u projektu. Nudimo potpisivanje okvirnog ugovora o solarnoj i vjetroelektrani i finansiranje projekta od početka do kraja - dodao je on.

Kineski ambasador u BiH Đi Ping rekao je novinarima da kompanije iz Kine imaju višegodišnju saradnju sa Republikom Srpskom, kao što je projekat izgradnje termoelektrane Stanari, izgradnja auto-puta Banjaluka – Prijedor, izgradnja hidroelektrane "Ulog".