latinica  ћирилица
19/05/2022 |  16:03 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Sjećanje na slavni put Treće petrovačke brigade (VIDEO)

U Driniću je obilježena 30. godišnjica osnivanje Treće petrovačke lake pješadijske brigade.
Sjećanje na Treću petrovačku brigadu - Foto: RTRS
Sjećanje na Treću petrovačku brigaduFoto: RTRS

Služen je parastos za 257 boraca i položeni vijenci na Spomen obilježje poginulim borcima.

Sin Nikole Ćukića, Goran, poginuo je na bihaćkom ratištu. Nikola kaže da je njegov sin bio veliki borac i da je odlikovan za hrabrost.

Drago Galin, predsjednik Boračke organizacije opštine Petrovac/Drinić, rekao je da je u redovima Treće petrovačke brigrade bilo oko 3.500 boraca, dok je sa područja petrovačke opštine 1992. godine u odbranu svojih ognjišta krenulo oko 4.000 boraca.

Petrovačka brigada je ratovala na svim pravcima zone odgovornosti 2. Krajiškog korpusa. Njene jedinice bile su i na sarajevskom ratištu na Igmanu, tako da je brigada imala težak put , podsjetio je Galin.

Učesnici obilježavanja 30. godišnjice Treće petrovačke brigade posjetili su i Spomen sobu u Driniću.

Drago Kovačević, načelnik opštine Drinić, rekao je da ga ohrabruje to što i mlade generacije poštuju i njeguju sjećanje na srpske borce i njihovu žrtvu.

Nemanja Davidović, predsjednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac, odajući poštu poginulim borcima i s poštovanjem obilježavajući Dan Treće petrovačke brigade i njenu 30-godišnjicu, naveo je i da je njegov djed položio život kao pripadnik ove brigade.

- Da nije bilo njegove žrtve i svih ovih boraca koji su položili živote, pitanje je da li bih i ja sada bio ovdje - iskren je Davidović.

Povodom godišnjice ove brigade, objavljena je monografija "Svjetlost u tami" autora Predraga Cupaća o poginulim i preminulim borcima iz Petrovca.