latinica  ћирилица
19/05/2022 |  17:27 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Spomen soba u Banjaluci u znak sjećanja na borce Prvog bataljona Vojne policije (VIDEO)

Udruženje "Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske" u Banjaluci je otvorilo spomen sobu u znak sjećanja na stradale saborce.
Spomen soba u Banjaluci u znak sjećanja na borce Prvog bataljona Vojne policije - Foto: RTRS
Spomen soba u Banjaluci u znak sjećanja na borce Prvog bataljona Vojne policijeFoto: RTRS

U borbama je poginulo 69 pripadnika bataljona, a 410 ih je ranjeno.

Prvi bataljon osnovan je 11. septembra 1991. godine kao Peti bataljon Vojne policije Petog korpusa ЈNA. Imao je ključnu ulogu u proboju "Koridora života".

Predsjednik Udruženja "Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS" Željko Zorić rekao je da je cilj otvaranja prostorija Udruženja da se sačuva uspomena na ratni put ove jedinice, kao i da se podstaknu mlade generacije iz svih naroda da dođu u ovaj spomen prostor i vide koje se zlo događalo u proteklom ratu i da oni u miru preuzmu borbu da se iste ili slične stvari nikada više ne dogode na ovim prostorima.

Predsjednik Skupštine ovog udruženja Lazar Ritan rekao je da je osnovni cilj Udruženja da baštini ratnu tradiciju Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa i da je prenosi na mlade generacije i potomke.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske bio elitna jedinica Vojske Republike Srpske, koja je imala velike uspjehe, ali i gubitke u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Na ratnom putu od 400 pripadnika Prvog bataljona Vojne policije 69 je poginulo, dok su gotovo svi preživjeli pripadnici ove jedinice bili dva puta ranjavani - rekao je on.