latinica  ћирилица
19/05/2022 |  19:02 | Autor: TANЈUG

Vučić: Nedvosmisleno idemo ka EU, Unija najznačajniji partner

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Srbija u potpunosti opredijeljena da bude na evropskom putu i da je cilj punopravno članstvo u EU, te naveo da je EU daleko najveći investitor i trgovinski partner Srbije.
Šarl Mišel i Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Šarl Mišel i Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Vučić je, nakon razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarl Mišelom, rekao da građani Srbije treba da znaju da to nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma i vrijednosti.

Podsjetio je da je robna razmjena u prošloj godini sa EU iznosila 31 milijardu evra, a roba usluga 37 milijardi evra.

EU, prema njegovim riječima, učestvuje u ukupnoj trgovini sa više od 60 odsto.

Vučić je prenio da je u prvih četiri mjeseca ove godine povećana trgovinska razmjena za 33 odsto i da je dostigla 9,1 milijardi evra, te je procjena da će u naredne tri godine biti iznad 50 milijardi evra.

- To govori o značaju EU, državama članice, fabrikama koje grade u našoj zemlji, izvozu koji ostvarujemo, uvozu robe. Najveći izvoz i uvoz imamo sa u EU. EU je ubjedljivo najveći investitor u našoj zemlji sa 67 odsto udjela - rekao je on.

Naglasio je da to građani treba da znaju, i da mora da bude fer i pokaže poštovanje prema novcu i prema svemu što je EU ovde učinila.

- Hvala na strukturnim i suštinskim promjenama u zemlji - kazao je on.

Vučić je posebno poželio dobrodošlicu Mišelu Srbiju i naglasio da to ne govori iz kurtuaznih razloga, već što iskreno misli i osjeća da je njegova posjeta u ovom trenutku veoma značajna za budućnost zemlje.

- Posebno sam zahvalan Mišelu što je uvijek bio spreman da čuje argumente srpske strane makar se s njima ne slagao, što je uvijek imao ne samo dovoljno vremena, i što je pokazivao dovoljno pažnje i želju da idemo brže u EU, što je sve činio ličnom snagom i ugledom da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumiju zašto je važno da zapadni Balkan bude dio evropskog kontinenta, ne samo u geografskom, već u svakom smislu - istakao je on.

Vučić je ukazao da su danas zajedno posjetili Naučno tehnoloički park koji, kaže, ne bi postojao da nije bi bilo zančajne pomoći EU.

- Napravićemo zajednički park u Sarajevu, i vjerujem da ćemo za to dobiti dodatnu podršku EU - dodao je on.