latinica  ћирилица
19/05/2022 |  19:13 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Rafinerija u Brodu ostvarila 80 odsto ovogodišnjeg plana (VIDEO)

Gasifikacija Rafinerije nafte u Brodu omogućila je velike poslovne šanse ovom preduzeću.
Rafinerija Brod - Foto: RTRS
Rafinerija BrodFoto: RTRS

Proizvodnja i otprema tzv. komprimovanog gasa obezbjeđuje dobar poslovni rezultat. Već su ostvarili 80 odsto ovogodišnjeg plana.

Nestro grupacija investirala je i u Rafineriju nafte u Brodu. Realizovan je jedan od većih projekata, vrijedan takođe 16 miliona evra.

- Završili smo veliki projekat gasifikacije Rafinerije nafte Brod, izgradili smo i pustili u rad postrojenje za proizvodnju komprimovanog gasa, počeli smo da u industrijskom kapacitetu isporučujemo taj gas našim potrošačima - naveo je Andrei Skladčikov, direktor Optima grupe.

Gas se, između ostalog, koristi i kao alternativno gorivo za grijanje i pokretanje vozila. Kapacitet ovog postrojenja je 40 miliona metara kubnih godišnje.

- Dnevne količine su za sada od pet do 10 hiljada kubnih metara, mjesečno 100.000, kada počne sezona grijanja trebalo bi se povećati od 400 do 500 hiljada mjesečno - navodi Nikola Mičić, rukovodilac Službe za gas.

Aleksandar Ivanković, komercijalni direktor Optima grupe, ističe da je već ispunjeno 80 odsto plana.

- Zaključili smo dogovor sa korisnicima, čime smo zatvorili i 20 odsto od plana - dodao je Ivanković.

Ovaj gas se prevozi u specijalnim vozilima. Za sada Rafinerija u Brodu raspolaže sa dva tegljača i šest prikolica. Mičić je rekao da je za sljedeću godinu planirana nabavka još 10 prikolica i tri tegljača.

Sve ovo ide u prilog činjenici da Nestro grupacija na ovim prostorima nastavlja velike projekte i investicije.