latinica  ћирилица
19/05/2022 |  19:21 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Dodik: Sankcije Rusiji neće biti uvedene dok sam ja u Predsjedništvu BiH (VIDEO)

Republika Srpska je pod svakodnevnim pritiscima da uvede sankcije Rusiji. Koliko god bude koštala politika neutralnosti, nećemo pristati na igru Zapada koja haotičnim zahtjevom o pridruživanju sankcijama Rusiji pokušava da suzbije sve veće ruske granice, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik.
Milorad Dodik (Foto:  EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Milorad Dodik (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Naglašava da BiH nije uvela sankcije Rusiji jer o tom pitanju nije bilo konsenzusa Predsjedništva, te da konsenzusa neće biti dok god je on u Predsjedništvu.

Dodik ističe da deklarativno date saglasnosti bošnjačkih ambasadora koji u međunarodnim organizacijama nastupaju "solo" nisu obavezujuće za BiH.

Da je na nivou fantacije priča opozicije o sankcijama koje je BiH navodno uvela Rusiji, potvrdio je, kaže Dodik, ruski ambasador Igor Kalabuhov, ali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović, koji je Srbe optužio za blokadu sankcija Rusiji.

- BiH nije uvela nijednu od sankcija prema Rusiji u skladu sa Ustavom i unutrašnjom procedurom. Naravno da tu postoji problem - kad se neki od muslimanskih ambasadora pojavi na nekom sastanku Zapada, Zapad to slavodobitno posmatra i gleda kao neku vrstu pobjede. To što oni stvaraju problem unutar BiH govori koliko je njima stalo do BiH, a oni su stvorili ozbiljan problem činjenicom da su dopustili da se unilateralno razbije osnova Dejtonskog sporazuma, a to je konsenzus - naglašava Dodik.

Dodik poručuje da bez konsenzusa nema ni odluke. Prema Ustavu BiH, jedino nadležno tijelo za utvrđivanje spoljne politike je Predsjedništvo BiH, a usaglašenih stavova nije bilo.

Dodik ističe da je odbijen njegov prijedlog da pitanje sukoba u Ukrajini bude uvršetno u dnevni red sjednice Predsjedništva BiH. Umjesto da BiH zvanično zauzme neutralan stav o pitanju rusko ukrajinskog sukoba, dva člana Predsjedništva odbijaju zahtjev, vjerujući u svemoguću moć zapada, kaže Dodik. Time BiH rizikuje da postane kolateralna šteta, poput Ukrajine.

- Tražim neutralan stav, da se ne miješamo u te stvari da ne pratimo politike Zapada, nego da pokušamo da budemo izvan spekulacija i izbjegnemo bilo kakvu ekonomsku štetu i političku. Iz niza razloga smatram da BiH neće uvesti sankcije dok ja sjedim u Predsjedništvu BiH - poručuje Dodik.

Haotični zahtjev Zapada o pridruživanju sankcijama govori o njihovom strahu o narastajućim ruskim granicama. Zato, kaže Dodik, ulažu milijarde u naoružanje koje plasiraju Ukrajini. U takvim globalnim podjelama, Republika Srpska mora se držati po strani.

- Zato je najvažnije da mi očuvamo stabilnost i mir, a to znači - nema sankcija za Rusiju, homogenizacija Srba u Republici Srpskoj oko programa koji garantuje stabilnost i mir i pokušaja da se obezbijedi vraćanje nadležnosti koje Srpskoj po Ustavu pripadaju - ističe Dodik.

Dodik je rekkao da ne vjeruje u BiH i da jedino što može u BiH samostalno da živi je Republika Srpska.

Komentarišući najavljenu posjetu predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, Dodik je rekao da ne očekuje da će biti pomaka u pregovorima o izbornoj reformi.