latinica  ћирилица
19/05/2022 |  20:46 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

Budimir: Srpska onemogućila uvođenje sankcija Rusiji (VIDEO)

Republika Srpska se zbog zagovaranja neutralnosti nalazi na udaru zapadne histerije, političkih, medijskih i propagandnih pritisaka, ali je ono što propagiraju srpski zvaničnici u vrijeme svjetskih turbulencija jedini prihvatljiv modalitet ponašanja, rekao je Željko Budimir, profesora međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci.
Željko Budimir - Foto: RTRS
Željko BudimirFoto: RTRS

Budimir je, u našem političkom magazinu Pečat, rekao da se principijelan stav Republike Srpske u rusko-ukrajinskom sukobu pokazao kao mač sa dvije oštrice u situaciji kada se BiH isključivo zbog odmjerenih poteza Banjaluke ne nalazi na crnoj listi Ruske Federacije.

Budimir je istakao da BiH nije uvela sankcije Rusiji jer su to onemogućili predstavnici Republike Srpske.

- Predstavnici Republike Srpske su omogućili da se u bilo kom organu i institucijama BiH na zajedničkom nivou ne može donijeti odluka koja bi bila protiv interesa Republike Srpske, kao što je donošenje sankcija prema Rusiji. U tom smislu, nemoguće je govoriti da je BiH uvela sankcije. Ono što mene rastužuje jeste da se ovo koristi za određene političke manipulacije unutar Republike Srpske - istakao je on.

Budimir je podsjetio da u prilog činjenici da se BiH nije pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji govori i stav Ambasade Rusije i ambasadora Igora Kalabuhova koji je potvrdio da nije bilo odluke relevantnih institucija u BiH o sankcijama.

On je istakao da Republika Srpska i njeni predstavnici trpe pritiske, kako unutar BiH tako i od dijela zapadnih političkih elita, posebno iz Brisela, koji žele da preurede BiH u građansko društvo, odnosno stvore bošnjačku državu u Evropi u kojoj bi uspostavili dominaciju nad Srpskom.

- To se radi uzurpacijom institucija. U MIP-u BiH imate ministarku koja ne može da vodi samostalnu spoljnu politiku, a koja ima svoje bošnjačke ambasadore koji slušaju njena naređenja. Zato imate ovu pomutnju - da li se BiH u određenim institucijama pridruživala odlukama koje osuđuju Rusku Federaciju - jeste. Na koji način je to uradila? Neustavnim djelovanjem ambasadora iz reda bošnjačkog naroda u tim institucijama i zbog toga se odgovara po Krivičnom zakoniku BiH za zloupotrebu službenog položaja - istakao je Budimir.

On je naveo da je zbog toga nemoguće govoriti da je BiH uvela sankcije Rusiji, jer nema odluke relevantnih institucija o tome koja, pak, nije moguća bez saglasnosti predstavnika Republike Srpske koji su jasno rekli da ne podržavaju takav vid djelovanja.