latinica  ћирилица
19/05/2022 |  22:47 | Autor: RTRS

Obilježeno 30 godina Prve majevičke brigade

U Ugljeviku je danas obilježena 30. godišnjica formiranja Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske.
Pomen borcima Majevičke brigade - Foto: RTRS
Pomen borcima Majevičke brigadeFoto: RTRS

Služen je pomen i položeni vijenci na spomenik poginulim borcima, a u Centru za kulturu organizovana je svečana akademija na kojoj je ukazano na veliki značaj ove jedinice za odbranu srpskih teritorija na Majevici.

Demobilisani borci Prve majevičke brigade i građani Ugljevika sjetili su se ratnog puta ove jedinice na kome je život izgubio 301 borac, a ranjeno njih 648. Brigada je odlikovana Ordenom Nemanjića, kao i poginuli prvi komandant brigade pukovnik Milan Јović.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Јovan Marinković rekao je da je kroz brigadu prošlo do 3.500 časnih boraca, njen komandant pukovnik Јović hrabro je poginuo na prvoj borbenoj liniji predvodeći svoje vojnike, a za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Nemanjića.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu Prva majevička brigada borila se na području Majevice, a najveće žrtve imali su na odbrani releja koji je branjen i odbranjen sve do NATO agresije na položaje Vojske Republike Srpske.

Komandant prvog bataljona brigade Ratko Đurković rekao je da su borci ove brigade uglavnom bili raspoređeni na planini Majevici.

- Brigada je formirana 19. maja 1992. godine odlukom štaba Vojske Srpske, imala je samo na Majevici sedam ofanziva. Branili smo najveću kotu Majevice, Radio-relejni sistem i do kraja rata smo je odbranili - rekao je Đurković.

Formiranje Prve majevičke brigade imalo je samo jedan cilj - da se sačuva srpski narod na svojim vjekovnim ognjištima, rečeno je na svečanoj akademiji. Povodom jubileja ukazano je na značaj ove jedinice iz sastava Istočno-bosanskog kopusa i njen nemjerljiv doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske.