latinica  ћирилица
20/05/2022 |  07:21 ⇒ 07:55 | Autor: RTRS

Štrbac: Zločin na Petrovačkoj cesti najbolje spremljena optužnica do sada (VIDEO)

Zločin na Petrovačkoj cesti najbolje je spremljena optužnica do sada. Iako sve dolazi 30 godina poslije, bolje ikada nego nikada, rekao je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", gostujući u našem Јutarnjem programu.
Savo Štrbac - Foto: RTRS
Savo ŠtrbacFoto: RTRS

- Hrvatska je i zakonom donijela odluka da neće sarađivati sa Srbijom, da ih zakonski goni. Hrvatski pravosudni organi ne žele da sarađuju sa srpskim tužilaštvom, čak osporavaju i činjenicu šta Srbija ima tražiti  zločinu koji se dogodio u BiH - kaže Štrbac.

On navodi da je blizu 50 ljudi ranjeno na Petrovačkoj cesti.

- Nažalost, velika većina je odustala od krivičnog gonjenja kada su vidjeli koliko to sporo traje.  S druge strane imate u ovoj godini u Hrvatskoj suđenje za 62 lica optužena za ratni zločin, koji su bili pripadnici Srpske vojske Krajine i ЈNA - naglasio je Štrbac.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada. U avionskom raketiranju je, za sada, identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih šestoro djece, kao i 24 ranjenih.