latinica  ћирилица
20/05/2022 |  09:27 ⇒ 11:45 | Autor: sputniknews.com

Italija nije uvrstila u dnevni red sjednice zahtjev Prištine za članstvo u Savjetu Evrope

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izjavio je da Italija, koja predsjedava Komitetom ministara Savjetu Evrope, nije uvrstila zahtjev Prištine za članstvo u nacrt današnje sjednice koja se održava u Torinu.
Policija u Torinu uoči sjednice Komiteta ministara Savjeta Evrope (Foto: EPA-EFE/Tino Romano) -
Policija u Torinu uoči sjednice Komiteta ministara Savjeta Evrope (Foto: EPA-EFE/Tino Romano)

Starović je za RTS rekao da to, nažalost, ne znači da se ne može desiti da na samom početku sjednice, prilikom utvrđivanja dnevnog reda, neka od država članica predloži da ta tema ipak bude uvrštena.

Navodeći da sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope u Torinu prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, Starović je rekao da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti vitalne nacionalne interese.

Dodao je da je, ako bi se i desilo da u nekom momentu, pa i danas, da Komitet Savjeta Evrope dvotrećinskom većinom pokrene pristupnu proceduru za privremene institucije iz Prištine, taj proces izuzetno zahtjevan, komplikovan i da izuzetno dugo traje.

- Dakle Komitet minnistara to prebacuje dalje u nadležnost Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, tamo je takođe, potrebna dvotrećinska većina. Parlamentarna skupština prebacuje trima nadležnim komitetima, koji potom raspravljaju, pa se sve se opet vraća na Parlamentarnu skupštinu, zahtijeva se dvotrećinska većina i u konačnom koraku opet na Komitet ministara Savjeta Evrope - objasnio je Starović.

Prema njegovim riječima, sve to skupa ne može da traje tehnički manje od godinu dana, a vrlo je vjerovatno da može trajati i mnogo duže.