latinica  ћирилица
20/05/2022 |  09:37 ⇒ 21/05/2022 | 09:04 | Autor: SRNA

Počinju "Čučkovi književni susreti"

Centralni program manifestacije "Čučkovi književni susreti" biće održan danas u kino sali na Han Pijesku, gdje će nagrada "Čučkova knjiga" biti uručena Saši Guberinić.
Čučkovi dani - Foto: RTRS
Čučkovi daniFoto: RTRS

Manifestacija će biti nastavljena danas okupljanjem učesnika u Narodnoj biblioteci na Han Pijesku, a potom je predviđeno polaganje cvijeće na grob književnika Branka Čučka.

U 12.00 časova u čitaonici Biblioteke počinje "Čučkovo popodne", u okviru kojeg će biti predstavljene zbirke pjesama Biljane Ristić "Zenit nebeskog vretena", u kojem, osim Ristićeve, učestuju Zoran Bosnić i Svetlana Gradinac.

Izložba ručno oslikanih svilenih ešarpi, pod nazivom "Nebesko vreteno", autora Biljane Ristić biće otvorena od 13.00 časova.

Istog dana u bioskopskoj sali centralni program manifestacije počinje od 19.00 časova pozdravnim riječima direktora Narodne biblioteke Ozrenke Đurić Radulović, predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i načelnika opštine Han Pijesak Slobodana Đurića.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Duško Pevulja govoriće besjedu o Branku Čučku, a potom će nakon saopštenja žirija svečano biti uručena nagrada "Čučkova knjiga" ovogodišnjoj dobitnici Saši Guberinić.

Svoje stihove kazivaće i pjesnici Saša Nišavić, Biljana Ristić, Zoran Bosnić, Vojin Ostojić, Zlatko Јurić, Јana Narančić i Milutin Savčić.

U umjetničkom dijelu programa učestvuju glumac Darko Stojić, a kolažom starogradskih pjesama predstaviće se Predrag Lopatić, Luka Mirković i Vladimir Јakić, najavili su iz Narodne biblioteke sa Han Pijeska.

Organizator 14. "Čučkovih književnih susreta" je Narodna biblioteka koja nosi ime ovog književnog stvaraoca, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Skupština opštine Han Pijesak.

Branko Čučak (1948-2008) bio je pjesnik, romanopisac, pripovjedač, dramatičar, publicista i esejista. Ovaj umjetnik djetinjstvo i ranu mladost proveo je na Han Pijesaku. Čučak je stvarao u Sarajevu, Banjaluci i Han Pijesku, gdje je i sahranjen.