latinica  ћирилица
20/05/2022 |  11:32 ⇒ 13:22 | Autor: RTS

Selaković: Zahtjev Prištine za članstvo je pokušaj da se zloupotrijebi Savjet Evrope

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, obraćajući se na sjednici Komiteta ministara Saveta Evrope, istakao je da zahtjev Prištine za članstvo predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredjeljenje i pokušaj je da se ova organizacija zloupotrijebi.
Nikola Selaković (Foto: Tanjug/Rade Prelić) -
Nikola Selaković (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Ukazao je će Srbija na grubo kršenje svog teritorijalnog integriteta biti prinuđeni da snažno odgovori svim raspoloživim diplomatskim sredstvima.

Selaković je naveo da Srbija sa posebnom pažnjom prati posljedice sukoba u Ukrajini, prije svega na civilno stanovništvo.

- Nastavićemo da pružamo humanitarnu pomoć, kao i utočište onima koji se nađu na našoj teritoriji. Pokazali smo se kao konstruktivan parter u mnogim međunarodnim forumima, kao i u okviru Savjeta Evrope, između ostalog, pristajući da snosimo dodatne kontribucije za 2022. godinu - istakao je Selaković.

Osnove spoljne politike Srbije čini, kako je naveo, privrženost poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država.

- Stoga smatramo veoma pogrešnim narušavanje ovih principa u slučaju bilo koje države, ali i u slučaju Srbije. Naš odnos prema ovim principima je veoma jasan. Iako se čini da su neke države vođene načelom "Quod licet Iovi non licet bovi" ("Što priliči Bogu, ne priliči volu"), Srbija ostaje posvećena osnovnim principima međunarodnog prava - poručio je Selaković.

Ukazao je da su ovi principi danas važniji nego ikada i sam Komitet ministara Savjeta Evrope u svojim odlukama i deklaracijama često eksplicitno insistira na njima.

- Republika Srbija smatra da je njihova selektivna primjena nedopustiva. Razmatranje zahtjeva tzv. Kosova za članstvo u organizaciji, koji je pravno nedopustiv, dovelo bi u pitanje njen kredibilitet. Naglasiću da je ovakav potez Prištine za nas apsolutno neprihvatljiv, a na grubo kršenje našeg teritorijalnog integriteta bićemo prinuđeni da snažno odgovorimo svim raspoloživim diplomatskim sredstvima - naglasio je Selaković.

Dodao je da Srbija podržava svaki angažman Savjeta Evrope na KiM koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Savejta Bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom Savjeta Evrope.

- Nažalost, prištinske vlasti nisu pokazale zainteresovanost za poštovanje obaveza preuzetih u dijalogu u Briselu, posebno kada je u pitanju zaštita prava Srba i drugih nealbanskih zajednica, na šta se konstantno upozorava i u izvještajima generalnog sekretara UN o radu Unmika - rekao je Selaković.

Selaković je naglasio da zahtev za članstvo za Prištinu predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredjeljenje i jeste pokušaj da se ova organizacija zloupotijrebi.

- To je duboko u suprotnosti sa normama i pravilima Savjeta Evrope, drugih međunarodnih organizacija i međunarodnog prava. Dodatno, ovo je samo još jedan jasan pokazatelj da Priština nema namjeru da do bilo kakvog rješenja dolazi putem dijaloga, već se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup - poručio je Selaković.

Republika Srbija vjeruje da su vrijednosti Savjeta Evrope osnova za očuvanje stabilnosti i prosperiteta u Evropi i za njih se zalaže, kaže Selaković.

- U našem regionu nastavljamo da doprinosimo stabilnosti i promovisanju načela i vrijednosti Savjeta Evrope. To je važan dio našeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji, kojem smo u potpunosti posvećeni, a na kojima ujedno temeljimo i zaštitu svojih nacionalnih interesa - zaključio je Selaković.

Ministar je na kraju obraćanja zahvalio Italiji na uspješnom predsjedavanju u ovim izazovnim vremenima za Evropu i svijet u cjelini i poželio uspjeh budućem predsjedavanju Irske, uz uvjeravanje da u obavljanju te važne funkcije može računati na podršku Srbije.