latinica  ћирилица
20/05/2022 |  12:34 ⇒ 12:42 | Autor: RTS

Šojgu: Rastu prijetnje NATO-a, Rusija formira 12 novih jedinica i odreda

U zoni odgovornosti u Zapadnom vojnom okrugu Rusije raste napetost i preduzimamo intezivne mjere da se tome suprotstavimo, kaže ruski ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, povodom zahtjeva Švedske i Finske da budu primljene u NATO, piše Sputnjik, a prenosi RTS.
Sergej Šojgu (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Sergej Šojgu (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Na kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije Šojgu je upozorio na to da SAD i NATO povećavaju razmjere operativne i borbene pripreme u blizini ruskih granica i ukazao na to da u seriji vojnih vježbi "Zaštitnik Evrope" učestvuje više od 40.000 vojnika.

Kako bi se odgovorilo na prijetnje na ruskim zapadnim granicama, do kraja ove godine u Zapadnom vojnom okrugu će biti formirano 12 novih vojnih jedinica i odreda, rekao je Šojgu.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Šojgu je istakao da se više od 1.900 ukrajinskih nacionalista, blokiranih u fabrici "Azovstalj" u Marijupolju, predalo ruskim snagama.

- Nastavlja se blokada fabrike "Azovstalj". S teritorije čeličane evakuisani su civili koje su tamo kao taoce držali ukrajinski nacionalisti. Spaseno je 177 ljudi, među kojima je 85 žena i 47 djece. Svima je ukazana adekvatna medicinska i psihološka pomoć. Nacionalisti blokirani u fabrici su počeli da se predaju. U ovom trenutku položilo je oružje 1.908 osoba - rekao je Šojgu.