latinica  ћирилица
20/05/2022 |  13:08 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Ministarstvo naložilo vraćanje učenika u Banjaluku; Obustavili realizaciju škole u prirodi

Nakon što je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske informisano da je 12 od 103 učenika, koji borave na Јahorini, imalo stomačne tegobe i temperaturu, naloženo je Osnovnoj školi "Branko Radičević" da se odmah prekine izvođenje škole u prirodi, te da se učenici vrate u Banjaluku, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo prosvjete i kulture (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kulture (foto: ilustracija)Foto: RTRS

- Obaviješteni smo da je 12 od 103 učenika Osnovne škole "Branko Radičević" Banjaluka, koji se u okviru škole u prirodi nalaze na Јahorini i smješteni u hotelu "Nebojša", imalo stomačne tegobe i temperaturu. Prema informacijama koje smo dobili od rukovodstva škole, ovih 12 učenika je izolovano, medicinski zbrinuto i nalaze se pod stalnim nadzorom pedijatra - navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

S obzirom da je nedavno iste simtome imao određen broj učenika Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naložilo je danas svim osnovnim školama koje su u okviru organizacije škole u prirodi ili ekskurzije na Јahorini u narednom periodu dogovorile smještaj u hotelu "Nebojša", da obustave dalju realizaciju radi brige za zdravlje i bezbjednost učenika.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo je danas da Republička uprava za inspekcijske poslove u hotelu "Nebojša" obavi ponovo vanredni inspekcijski nadzor i pregleda uzorke hrane i radnih površina, te izvrši vanredni sanitarni pregled zaposlenih radnika kako bi se utvrdio uzrok obolijevanja učenika koji borave u ovom hotelu.

Podsjećaju, da je organizator ekskurzija i škola u prirodi rukovodstvo škole u saradnji sa savjetima roditelja i učenika, te da svaki roditelj potpisuje pisanu saglasnost za izvođenje ekskurzije i škole u prirodi.