latinica  ћирилица
20/05/2022 |  14:32 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Ministarka finansija razgovarala sa delegacijom Evropske komisije

Ministarka finansija Republike Srpske, Zora Vidović, razgovarala je danas u Banjaluci sa Vasilisom Maragosom, šefom Јedinice za BiH i Kosovo pri službi za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije, navodi se u saopštenju.
Zora Vidović i delegacija Evropske komisije (Foto: Vlada Srpske) -
Zora Vidović i delegacija Evropske komisije (Foto: Vlada Srpske)

Tema razgovora bila je aktuelna ekonomska situaciji u Republici Srpskoj, te aktivnosti Ministarstva finansija i Vlade Republike Srpske.

- Ekonomska situacija u Republici Srpskoj je stabilna, te su planirane mjere na suzbijanju posljedica inflacije uvrštene u Rebalans koji je upućen na razmatranje i usvajanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske - istakla je Vidovićeva.

Kako se u saopštenju navodi, mjere planirane Rebalansom se odnose na povećanje penzija i svih boračkih i socijalnih davanja za 10 odsto, te povećanje bruto plata zaposlenih u javnom sektoru za 10 odsto, od mjeseca maja 2022. godine, a nemaju za cilj samo ublažavanje negativnih efekata inflacije, nego se planiranim aktivnostima omogućava realizacija kapitalnih investicija i izmirenje svih obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospjeća.

Tokom sastanka je bilo riječi i o Programu ekonomskih reformi BiH za period 2022-2024. godina, a ministarka finansija je poručila da je Republika Srpska opredijeljena da se i dalje kreće ka evropskom putu, uz striktno poštovanje mehanizma koordinacije koji je dogovoren u zemlji, Ustava i zakonima propisanim nadležnostima.