latinica  ћирилица
20/05/2022 |  15:30 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Potpisan Sporazum koji upućuje oficira za vezu u Evropol (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić danas su u Banjaluci potpisali Sporazum koji upućuje oficira za vezu iz MUP-a Srpske Aleksandra Stjepanovića u Evropol čije je sjedište u Hagu.
Potpisivanje sporazuma - Foto: RTRS
Potpisivanje sporazumaFoto: RTRS

Lukač i Cikotić potpisali su Sporazum o uslovima i načinu obračuna i isplate plata, dodataka i naknada za oficira za vezu BiH pri Evropolu u Hagu.

Lukač je rekao da će Stjepanović na kvalitetan način predstavljati sve policijske strukture BiH u toj međunarodnoj policijskoj instituciji.

Istakao je da je MUP Republike Srpske pojedinačno najveća policijska struktura u BiH zbog čega je i došlo do izbora da predstavnik u Evropolu iz BiH bude iz MUP-a Republike Srpske.

- Na ovaj način pravimo veliki iskorak jer ćemo otvoriti jednu novu vrstu saradnje BiH sa Evropolom koja će pomoći u našim međunarodnim akcijama u saradnji sa svim evropskim policijama - istakao je Lukač.

Lukač je rekao da u skladu sa ratifikovanim sporazumom još ostaje da se uspostavi zajednička kontakt tačka, da se oprema koja se koristi za saradnju sa Evropolom nalazi u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a u Ministarstvu bezbjednosti obezbijeđen prostor gdje treba da bude zajednička kontakt tačka.

Cikotić je rekao  da uspostavljanje oficira za vezu BiH sa Evropolom predstavlja jednu od važnih karika u lancu uspješnih i korisnih poteza koje bezbjednosne strukture u BiH čine za unutrašnju bezbjednost i međunarodnu saradnju.

- Oficir za vezu BiH sa Evropolom radiće za bezbjednost BiH, ali i za međunarodnu evropsku bezbjednost - istakao je Cikotić i poželio Stjepanoviću profesionalni uspjeh u Hagu.

Oficir za vezu BiH sa Evropolom Aleksandar Stjepanović rekao je da će sa njegovim odlaskom BiH i sve policijske strukture dobiti šansu i priliku da zajedno sa službenicima Evropola i zemljama njegovim članicama učestvuju u zajedničkom radu, jer time dobijaju nove alate za borbu protiv najtežih oblika organizovanog kriminala.