latinica  ћирилица
20/05/2022 |  15:33 ⇒ 15:35 | Autor: sputniknews.com

Putin: Sajber-agresija protiv Rusije je propala

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao sa članovima Savjeta za bezbjednost Rusije. On je na sastanku rekao da je nakon pokretanja specijalne operacije Rusije u Ukrajini protiv Moskve pokrenut pravi rat u informacionom prostoru i da je značajno porastao broj sajber napada.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL)

- Sajber-agresija protiv Rusije je propala, Moskva je bila spremna za te napade - poručio je Putin.

On je dodao da je neophodno jačati odbranu ruskog digitalnog prostora, tu ne sme biti slabih tačaka, curenja ličnih podataka.

To se ne smije dopustiti, rekao je ruski predsjednik.

- Principijelno je važno da se eliminiše curenje povjerljivih podataka i ličnih podataka građana - rekao je ruski predsejdnik i naglasio značaj jače kontrole pravila korišćenja službene tehnike i komunikacija.

U tom kontekstu on je rekao da smatra svrsishodnim da se razmotri pitanje stvaranja državnog sistema zaštite informacija.

- Smatram da je svrsishodno razmatranje pitanja državnog sistema zaštite informacije. Čekam od vas konkretne predloge o tome koje dodatne korake treba da budu preduzeti u cilju osiguranja stabilnog rada informacione infrastrukture u organima vlasti i državne uprave - rekao je on.

Putin je upozorio na to da se preduzimaju ciljani pokušaji da se iz stroja izvedu objekti kritično važne infrastrukture Rusije i društveno značajni portali i mreže.