latinica  ћирилица
20/05/2022 |  17:00 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Obilježen Dan Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske

U porti manastira Svete Petke u Bijeljini obilježen je Dan Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske.
Košarac - Obilježavanja Dana Ilijaške brigade - Foto: RTRS
Košarac - Obilježavanja Dana Ilijaške brigadeFoto: RTRS

Slavna brigada Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo sedam hiljada boraca učestvovala je na svim ratištima, a poginulo je 539 njenih pripadnika.

Ilijaška brigada formirana je 20.maja 1992. godine ,radi odbrane srpskog stanovništva ove i susjednih sarajevskih opština.

- Moram reći da smo se našli na zlu mjesto u zlo vrijeme, a to je položaj Ilijaša za koji sam malopre rekao da zatvara pravce prema Tuzli i prema Sarajevu. Većina muslimanskog stanovništva koja je bila u srednjoj Bosni i Tuzli naslanjala se na nas - rekao je bivši komandant brigade Božidar Savić.

Učesnici rata kažu da su se samo u zadnjoj ofanzivi borili protiv 23.000 vojnika, ali su odbranili svoj zavičaj koji su napustili nakon potpisivanja mira.

- Mislim da upravo pripadnici Ilijaške brigade su bili simbol hrabrosti vojnika Srpske i u svijesti i podsvijesti stanovnika sarajevsko-romanijske oblasti znalo se kada dođu Ilijašani da pomogu, znalo se da će biti kako treba - istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Nakon iseljavanja srpskog naroda iz Ilijaša u Bijeljini je podignuto spomen-obilježje u kome su uklesana imena 1. 264 poginulih srpskih boraca i civila iz Ilijaša, Vogošće i Rajlovca.