latinica  ћирилица
20/05/2022 |  17:31 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Iz Srpske ponovljen stav: Nećemo dozvoliti da BiH uvede sankcije Rusiji (VIDEO)

Republika Srpska neće dozvoliti da BiH uvede sankcije Rusiji – još jednom je ponovio srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, ovaj put direktno ruskom ambasadoru u BiH, Igoru Kalabuhovu, na sastanku u Banjaluci.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Iako je i Kalabuhov ranije rekao da Rusija BiH ne smatra neprijateljskom državom, kakvima smatra one zemlje koje su joj uvele sankcije, iz opozicije i dalje tvrde suprotno, pozivajuće se na izjave pojedinih evropskih zvaničnika.

Uprkos brojnim dezinformacijama koje ovih dana dolaze iz redova opozicije, vidimo da Rusija odlično razumije situaciju i odnose u BiH, bolje od mnogih političara u opoziciji koji svojim stavovima samo sramote našu zemlju, istakao je na Tviter profilu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa ambasadorom Rusije Igorom Kalabuhovom.

Da odlično razumije teške i komplikovane odnose unutar BiH, Kalabuhov je pokazao primjetivši da relevatne institucije nisu donijele nijednu odluku u vezi sa ovim pitanjem i da se ova tema zapravo zloupotrebljava u ostvarivanju određenih političkih ciljeva.

- Mislimo da svi koji tako kažu, imaju svoje političke ciljeve, a za nas stvar je jednostavna. Smatram da to nije tehničko, to je bazično pitanje po kome mora biti konsenzus u BiH, vidimo da ga nema, a nije ni bilo nikakve odluke relevantnih institucija. BiH nije na listi neprijateljskih država za Rusiju, odnosno mi smatramo BiH prijateljskom državom - rekao je Kalabuhov.

Ova objašnjenja nisu bila dovoljno uvjerljiva lideru opozicionog PDP, Branislavu Borenoviću, pa je pojašnjenje, pisanim putem, zatražio od predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i ministarke inostranih poslova Bisere Turković. Imajući u vidu da je, kako kaže, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Žozep Borelj, nekoliko puta pozdravio činjenicu da se BiH pridružila usvojenim paketima sankcija protiv Rusije, smatra da je neophodno da o tome budu upoznati i izabrani predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i domaća javnost.

- Tražim da nam dostavite detaljnu informaciju o svim odlukama i stavovima Savjeta EU koje se tiču sankcija Rusiji, kojima se BiH pridružila. Takođe, tražim da nam dostavite informaciju o vremenskoj dinamici postupanja institucija BiH nadležnih za kreiranje spoljne politike u vezi sa ovim pitanjem. Zbog činjenice da je ovo pitanje izazvalo velike nedoumice i pažnju javnosti tražim da odgovor dostavite što je prije moguće - naveo je Borenović.

Borenovićev koalicioni partner, lider SDS Mirko Šarović, podsjetio je da BiH nema status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji, pa nema bi obavezu da slijedi politiku Evropske unije ili Evropske komisije, jasno poručivši da se njegova stranka protivi uvođenju sankcija Rusiji.

- Mi kao stranka ne podržavamo sankcije ni protiv bilo koga jer smo ih iskusili na svojim leđima. Smatramo da BiH ne treba da uvode sankcije bilo kojoj državi pa tako ni Rusiji. Nismo zemlja kandidat da bismo slijedili politiku Evropske unije ili Evropske komisije. Uostalom, ako se i uvode sankcije, neko treba da izračuna koliko je to stotina miliona evra koje bismo izgubili zbog toga - smatra Šarović.

Neutralnost je i dalje zvaničan stav Srpske , uprkos pritiscima Zapada i bošnjačke strane koja priželjkuje sankcije Rusiji.

Prepoznato je to u ruskim krugovima odakle dolaze uvjeravanja da nema nijednog razloga da saradnja dvije zemlje u oblasti industrije, poljoprivrede, kulture ne bude nastavljena.

U prilog tome govori i činjenica da je srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, pozvan na jubilarni 25. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu.