latinica  ћирилица
20/05/2022 |  17:58 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Više od 80 odsto građana Srbije protivi se uvođenju sankcija Rusiji (VIDEO)

Više od 80 odsto građana Srbije protivi se ulasku u NATO i uvođenju sankcija Rusiji, pokazuje rezultat istraživanja koje je provela Nova srpska politička misao.
Beograd - Foto: TANЈUG
BeogradFoto: TANЈUG

Uvođenje sankcija Rusiji, Kosovo i Metohija, Evropska unija i NATO teme su istraživanja, a jedno od iznenađenja je i odnos prema ulasku u Evropsku uniju.

Protiv ulaska Srbije u NATO je 87,2 odsto građana, a 82,1 odsto je protiv uvođenja sankcija Rusiji, rekao je Đorđe Vukadinović predstavljajući istraživanje o tome šta Srbija misli o aktuelnim svjetskim i domaćim temama. Na pitanje da li treba priznati Kosovo u zamjenu za ulazak u Evropsku uniju 84,7 odsto ispitanika smatra da to ne treba učiniti.

- Konfuzije koju neko namjerno stvara u javnosti. Prije svega političari, a onda i mediji i različiti interesni centri služe i idu sa tim da pomute jasnoću ovog nalaza - tvrdi Anđelković.

A jasno se iz nalaza vidi i da je do određenih promjena došlo kada je riječ o podršci evropskim integracijama - "tvrdih pristalica" EU ima 20 odsto, "tvrdih protivnika" oko 35 odsto, dok ostatak građana oscilira između "da" i "ne".

U konačnom zbiru, 41,8 odsto građana podržava evropski put Srbije, dok se 43,4 odsto protivi.

- Posljednjih 12-13 godina barem dvije trećine građana nema povjerenje u EU. Dakle, mnogi od onih koji su ranije govorili da su za ulazak u EU, istovremeno na pitanje a da li imaju povjerenje u EU, odgovorili su NE - naveo je Slobodan Јanković, istoričar.

Јasno je da institucije donose odluku o daljem kretanju ka Evropskoj uniji, odnosu prema Kosovu i Metohiji ili uvođenju sankcija Rusiji, ali ono što je pokazalo istraživanje, ne smije se zanemariti, kaže Vukadinović.

- Ovo nije sada zaključak šta Srbija treba da radi, ovo je nešto što mi prosto nudimo kao temu i kao nalaz oko kojeg treba da se povede rasprava - poručio je Anđelković.

Pitanje sankcija Rusiji je "važno pitanje", koje pokazuje da su građani apsolutno protiv uvođenja sankcija i da vlast nema nikakvu podršku za takav potez. Srbija će tek da trpi posljedice, ali većina svijeta, prije svega "onaj dio svijeta koji raste", ne uvodi sankcije Rusiji, kažu iz Nove srpske političke misli i dodaju da je najveća kriza upravo na Zapadu.