latinica  ћирилица
20/05/2022 |  18:01 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

Istekao rok za podnošenje prijava za učešće na izborima (VIDEO)

Istekao je rok za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na opštim izborima, 2.oktobra. U ponoć je istekao i rok za obezbjeđenje sredstava za izbore.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

SNSD, HDZ i SDA prijavili su se za učešće na izborima za sve nivoe vlasti. Opoziciju u Srpskoj razjedinio je samostalan nastup DNS-a, dok se opozicija u drugom entitetu okupila oko jednog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, po svemu sudeći Denisa Bećiirovića.

SNSD je potpise CIK-i predao danas. Prijavili su učešće na izborima za sve nivoe vlasti u Srpskoj, BiH, ali i za sve nivoe, od kantona, pa do parlamenta BiH i u Federaciji BiH.

- Potpuno sam uvjeren da će građani Republike Srpske prepoznati i ovaj put da je SNSD jedina stranka koja na najbolji i najkvalitetniji naćin može da brine o građanima Srpske, ali i o srpskom narodu u FBiH - rekao je  portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

I opozicija u Srpskoj uvjerena je da će na predstojećim opštim izborima ostvariti bolji rezultat nego na predhodnim. Od dvije inokosne funkcije SDS-u pripada jedna. Poznato je da će u utrku za predsjednika RS kao kandidat opozicije ući PDP-ova Јelena Trivić. Lider SDS Mirko Šarović oprezno kalkuliše sa imenom kandidata za srpskog člana Predsjedništva, gdje se uz njegovo pominje i ime Milana Miličevića, predsjednika GO SDS.

- To ostavljamo za stranačke strukture, znaćete to vrlo brzo, kao što će i konkurencija izaći sa svojim imenima kandidata - istakao je Šarović.

I dok SDS još ne otkriva ko bi trebao da bude kandidat ove stranke za srpskog člana Predsjedništva, opozicioni DNS svoje je karte već otkrio. Kandidat za člana Predsjedništva biće lider ove stranke Nenad Nešić, dok je Radislav Јovičić njihov kandidat za predsjednika Republike Srpske.

- I danas u opoziciji neki žele da prave pakt sa Nešićem. Kad bi bilo stani, pani, mislim da bi se prije spustio na Dodikovo uže, nego Nenada Nešića - naveo je predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

HDZ je svoju prijavu za izbore predao juče. U hrvatskim političkim krugovima spekuliše se da će opozicija u F BiH, jednim kandidatom za bošnjačkog člana Predsjedništva, rasuti bošnjačko biračko tijelo. To bi, smatra se, uvećalo šanse kandidatu HDZ-a da pobjedi Željka Komšića u trci za hrvatskog člana Predsjedništva. U SDA su ubjeđeni da će se Bakir Izetbegović nakon izbora vratiti u Predsjedništvo BiH.

- Јedan broj stranaka se okupio oko jednog kandidata. Taj broj ne odlučuje, odlučuju birači i mi vjerujemo da će taj broj biti veći u korist Bakira Izetbegovića - naveo je generalni sekretar SDA Halid Genjac.

I opozicija u drugom entitetu vjeruje da će se nakon izbora promjeniti slika u BiH, pa i u Predsjedništvu i da će tamo sjediti kandidat trojke Denis Bećirović.

- Veoma dobar potez. Kandidat koji u ovom trenutku može da osvoji između 350 i 400 hiljada glasova, jer iza njega stoji velika politička snaga - smatra predsjednik SBB Fahrudin Radončić.

- Nije bilo lako, to su ipak političke partije prilično različitih ideologija, ali smo našli neki zajednički imenitelj - izjavio je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Rokovi teku, a finasiranje izbora i dalje je sporno. Pojedine partije, poput SDA glasno prizivaju Kristijana Šmita da presudi i pokaže kako BiH jeste protektorat, ali ima i onih koji su uvjereni da će BiH institucije pronaći rješenje da izbori budu bez dekreta finansirani.