latinica  ћирилица
20/05/2022 |  19:24 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Dodik: Hrabrošću ispisane stranice postanka Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Udruženju građana "Prijatelji Ilijaša" jubilej vrijedan divljenja - 30. godina od osnivanja Vojske Republike Srpske i njenog strateški značajnog odsjeka - Ilijaške brigade, čijih je 539 boraca položilo život za Republiku Srpsku.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Nažalost, zbog unaprijed preuzetih neodložnih obaveza, nisam u mogućnosti da na pravi način odgovorim za ukazanu čast i prisustvujem obilježavanju ovog važnog događaja, ali me to ne sprečava da se podsjetim suštinske vrijednosti Ilijaške brigade, čiji su članovi, vođeni neustrašivom hrabrošću i ljubavlju prema otadžbini, ponosno ispisali stranice postanka Republike Srpske - naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je danas značajan datum koji je prilika za podsjećanje na događaje i trenutke koji su ostavili dubok i neizbrisiv trag u srpskoj istoriji, prisjećajući se hrabrih borbi vojnika, vitezova Vojske Republike Srpske, koji su dali najsnažniji doprinos i utkali se u temelj slobode na ovim prostorima.

Dodik je ukazao da je u toku Odbrambeno-otadžbinskog pata hrabri srpski vojnik Ilijaške brigade 539 puta položio život za Republiku Srpsku.

- 539 puta nije mario za ličnu, već za sudbinu svoje države, u plemenitoj viteškoj borbi za odbranu svoje porodice, budućih generacija, vjekovnih ognjišta i slobode svoje otadžbine, po kojoj sada mirnim koracima koračaju novorođena pokoljenja, kojima kao poseban i sveti zavjet prenosimo mnoge potresne istine o najhrabrijim koje je Republika Srpska ikada imala i koji su za nju dali živote - istakao je Dodik.

On je naglasio da Srbi, noseći u srcu i mislima spomen na svijetle trenutke srpske istorije, ispisane u Ilijaškoj brigadi, postaju duboko svjesni činjenice da je njihova borba na ovim prostorima postala permanentan simbol hrabrosti, istrajnosti, slobode i pravde, koje njeguju i prenose na sva buduća pokoljenja otadžbine.

- Nikada ne zaboravljajući herojstvo, hrabrost, čast i odvažnost pripadnika Vojske Republike Srpske i Ilijaške brigade, izražavam svoju posebnu zahvalnost prema onima koji su svoje živote i dijelove tijela ugradili u temelje nastanka Republike Srpske i koji su zaslužni za mir i slobodu u njoj. Јoš jednom Vam srdačno čestitam veliki jubilej, uz spomen na junačke dane Vojske Republike Srpske, te Vam upućujem izraze mog dubokog uvažavanja - naveo je Dodik.

Dodikova čestitka pročitana je večeras prisutnima na svečanoj akademiji u bijeljinskom Centru za kulturu "Semberija" upriličenoj povodom Dana ilijaške brigade.

Ispred spomen-obilježja u porti Manastira Svete Petke u Bijeljini, gdje su uklesana imena 1.264 poginulih srpskih boraca i civilnih žrtava rata sa područja opština Ilijaš, Vogošća i Rajlovac, danas je služen parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci.