latinica  ћирилица
20/05/2022 |  19:57 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Međunarodni dan pčela obilježen i u Srpskoj (VIDEO)

Međunarodni dan pčela obilježen je i u Srpskoj. Stručnjaci su poručili da su klimatske promjene i prekomjerna upotreba pesticida doveli do njihovog nestanka.
Pčelarstvo - Foto: RTRS
PčelarstvoFoto: RTRS

Јoš od malih nogu, Duško Radanović gaji neizmjernu ljubav prema pčelarstvu. U radu sa medonosnim radilicama, pomaže mu brat. Ova godina je , kaže, obećavajuća za pčelare, očekuju da će prinosi meda biti izuzetni.

- Ima dana da dobra društva donesu oko sedam do osam nektara. Sada je faza bagrema. Posljednje godine nisu bile povoljne zbog klimatskih promjena - rekao je Radanović.

I dok medarice proizvode med - divlje pčele zadužene su za hranu.

- Znači, ne prikupljaju med, već utiču na kalitet i prinose voća i povrća - izjavio je viši laborant na Poljoprivrednom fakultetu UNIBL Petar Nikolić.

Naučna istraživanja pokazuju da usljed klimatskih promjena pčele izumiru, ili se sele prema sjeveru Evrope i Amerike, onako kako se i očekuje uz klimatske promjene. I ljudski faktor utiče na njihove zdravlje i opstanak.

 -Klimatske promjene, preventivna upotreba pesticida može tim vrijednim stvorenjima da odmogne, a samim tim i nama - kaže prorektor za ljudkse i materijalne resurse UNIBL Dalibor Kesić.

 Stručnjaci upozoravaju, nestanu li pčele , na planeti Zemlji neće opstati ni čovjek. Bez pčela, nema oprašivanja, ne bi bilo plodova, hrane, pa ni ljudi!