latinica  ћирилица
20/05/2022 |  20:06 ⇒ 20:18 | Autor: SRNA

Stefanović: Ćutanje o bombardovanju izbjeglica Hrvati nameću kao evropsku vrijednost

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je nevjerovatno da zvaničnici Hrvatske pokušavaju da ćutanje o ratnim zločinima, poput bombardovanja izbjeglica u "Oluji", predstave kao vrijednosti EU i nametnu ga drugima.
Nebojša Stefanović (foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE) -
Nebojša Stefanović (foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE)

Komentarišući stav predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o podizanju optužnica protiv četiri hrvatska oficira za masakr srpskih civila u izbjegličkoj koloni, počinjen u avgustu 1995. godine, Stefanović je rekao da Srbija duboko vjeruje da je procesuiranje ratnih zločinaca u skladu sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima.

- Bombardovanje izbjeglica ne može da bude normalno ni u jednom dijelu svijeta, bez obzira na to da li su ga počinili piloti zemlje koja je danas članica EU - ukazao je Stefanović.

Istakao je da nikoga ništa ne može da abolira od ratnog zločina, ali da je očigledno da Hrvatska ne želi i ne namjerava da se suoči sa zločinima koje su počinili ljudi iz njenih redova i to ne samo sa onima u "Oluji", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Stefanović smatra da je više nego monstruozno to što predsjednik Hrvatske u 21. vijeku opravdava bombardovanje Srbije u vrijeme Hitlera i podstiče povampirenje fašističkih ideja.

- To dovoljno govori samo za sebe. Govori da se do danas nisu suočili ni sa činjenicom da će nacistička NDH zauvijek ostati poznata, ne samo po pokušajima istrebljenja srpskog naroda, već i po koncentracionim logorima za djecu, jedinim u Evropi - zaključio je Stefanović.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da Srbija podizanjem optužnica protiv hrvatskih oficira "krši obaveze u procesu pridruživanja EU" i da "Srbi stalno imaju neki 27. mart i onda se čude što su ih Nijemci bombardovali".

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je prije dva dana optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji "Oluja", 7. i 8. avgusta 1995. godine, naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.