latinica  ћирилица
20/05/2022 |  21:35 ⇒ 22:09 | Autor: RTRS

Dodik sa Mišelom: Ključno poštovanje ustavnog poretka (FOTO)

U Sarajevu je održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.
Šarl Mišel i Milorad Dodik - Foto: RTRS
Šarl Mišel i Milorad DodikFoto: RTRS

- Na bilateralnom sastanku Šarlom Mišelom, koji je održan na njegovu molbu, naglasio sam da je ključno poštovanje ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta BiH, i da je za put ka EU neophodno odrediti pet konkretnih prioriteta kako bi BiH dobila kandidatski status - objavio je Dodik na Tviteru.

Dodik i Mišel sastali su se u Predsjedništvu BiH.

U FOKUSU RAZGOVORA UBRZANjE DOBIЈANjA KANDIDATSKOG STATUSA I IZBORI

Dodik je istakao i da su razmatrali pitanja o tome kako ubrzati put BiH da dobije kandidatski status u Evropskoj uniji, o izborima i da je Mišel od njega tražio neka dodatna objašnjenja.

- Rekao sam na koji način možemo da napravimo novu dinamiku, a to podrazumijeva da ustavni poredak u skladu sa Ustavom BiH, teritorijalni integritet i suverenitet na bazi Ustava za nas nije sporan. Spreman sam da na bilo kom nivou preuzmem poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta. I to bi moglo da ponudi odgovore na neke tvrdnje da je teritorijalni integritet ugrožen što zaista nikada nije bilo - poručio je Dodik.

On je rekao da je drugo pitanje o kojem su razgovarali u vezi sa evropskom perspektivom.

- Rekao sam da su neki tehničari iz Evropske komisije prema nama ovdje bili neopravdano strogi u postavljanju uslova i pomalo bezobrazni, uporno nam postavljajući neke nove zadatke koje je bilo veoma teško ispuniti - ocijenio je Dodik.

Dodik je istakao da su optimalni razlozi za dobijanje kandidatskog statusa davno prošli i da je BiH to mogla davno da ima, da je bilo više razumijevanja u Briselu.

- Razumijemo danas neku novu dinamiku i predlažem da ova tri na neki način finalizovana dogovora oko tih pitanja finalizujemo, kao i još dva i nakon toga da BiH dobije kandidatski status - rekao je Dodik, ističući da je spreman da na tome radi.

Dodij je izjavio da je Mišela interesovala i pozicija oko misije "Altea".

- "Altea"u sastavu u kojem je do sada bila, kao vojna organizacija dijela evropskih zemalja koja ima mandat i misiju EU za nas nije sporna, ali "Altea" koja bi se ovdje ponašala neodgovorno, kao što smo to gledali u prošlosti, koja je uznemiravala škole i druge institucije, ovdje ne bi mogla da ima našu podršku - istakao je Dodik i dodao da "Altea" kao dio stabilizacije i mira treba da ostane u BiH.

On je napomenuo da ukoliko dođe do problema u Savjetu bezbjednosti o tom pitanju sve to treba definisati ugovorom ili sporazumom između Predsjedništva BiH i EU.

- U toj nekoj zajedničkoj izjavi koju bismo mogli da damo jeste i to da treba održati izbore i predložio sam ukoliko su gadljivi prema novcu iz Republike Srpske neka onda novac da Federacija BiH, 12.600.000 maraka da se izbori održe i kada se donese odluka na nivou BiH neka se taj novac vrati Federaciji - pojasnio je Dodik i ponovio da je ponudio da to uradi Republika Srpska i da se taj proces deblokira.

Dodik je napomenuo da se proširila priča u institucijama da Kristijan Šmit namjerava da nametne budžet.

- To je apsolutno neprihvatljivo, diletantski i nepromišljeno ukoliko postoji tako nešto - poručio je Dodik.

Istakao je da se šire priče da Šmit za tako nešto ima podršku Britanaca, Amerikanaca i još nekih, te da se još čeka saglasnost Brisela.

- Ukoliko to urade moraće da se suoče sa ozbiljnim konsekvencama na funkcionisanju BiH - poručio je Dodik, ističući da je to neprihvatljivo.

On je naveo da je Mišel pitao za inicijativu o geostrateškom uključivanju.

- To bi bio neki novi impuls i to znači da bi u nekom formatu dva puta godišnje svi lideri iz Evropske unije, 27 zemalja i lideri sa ovog prostora zemalja zapadnog Balkana bili uključeni u zajedničku raspravu o tome šta se dešava i kako se odvijaju stvari na zapadnom Balkanu. Rekao sam da je to načelno prihvatljivo i može da da određeni rezultat. Sve zavisi koliko će u svemu tome biti suštine i da li će dati rezultat - pojasnio je Dodik.

Istakao je da je i na zajedničkom sastanku rekao da je BiH u ozbiljnom problemu i da ne funkcioniše.

- Ukoliko ne bude kandidatskog statusa za BiH i davanja nekog novog impulsa, veoma je teško očekivati da će ovdje stvari napredovati - napomenuo je Dodik i dodao da je bilo riječi i o tome kako riješiti problem izborne reforme.

Dodik je dodao da se mora poštovati status konstitutivnih naroda i da se ne može dešavati ono što Bošnjaci ovdje očekuju.

- Ili će se to prihvatiti ili će se razgradnja cijelog sistema desiti kada tad - poručio je Dodik i ocijenio da je to bio konstruktivan sastanak na kojem je bilo riječi i o situaciji u Rusiji i Ukrajini.

Dodik je izrazio očekivanje da će se rat brzo završiti i da će se sjesti za pregovarački sto i stvari riješiti i mir poštovati.

- Oni koji su činili zločine ukoliko ih je bilo i tamo, treba da odgovaraju", rekao je Dodik.

Prethodno su se sa Mišelom sastali Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović nakon čega su održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je istaknuta potreba da se ubrza evropski put BiH.

Dodik je predložio na sastanku sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom da se napravi selekcija 14 prioriteta i završi pet, šest koji su važni da bi BiH dobila kandidatski status.

Izvor: RTRS/SRNA