latinica  ћирилица
20/05/2022 |  21:56 ⇒ 21:56 | Autor: TANЈUG

Bertomeu: Ne očekujem skoro dva srpska tima u Evroligi

Prvi čovjek košarkaške Evrolige Đordi Bertomeu, rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu, gdje se održava fajnal-for, da Srbija neće skoro imati dva tima u tom takmičenju.
Đordi Bartomeu (Foto: EPA/Jon Rodriguez Bilbao, ilustracija) -
Đordi Bartomeu (Foto: EPA/Jon Rodriguez Bilbao, ilustracija)

Bertomeu je objasnio da Srbija ima predstavnika u eliti ako srpski tim osvoji ABA ligu, dok je opcija za drugi tim specijalna pozivnica.

Prema njegovim riječima, specijalne pozivnice se dodeljuju timu koji ima perspektivu iz ugla lige, što nije uvek kompatibilno sa rankingom jedne lige, u ovom slučaju ABA lige.

- Ako je pitanje da li će dva tima iz ABA lige igrati u Evroligi biti sljedeće sezone - da, moguće je. Šampion ABA lige će igrati u Evroligi slljdeće sezone, ali ne postoji garancija za drugoplasirani tim, odnosno finalistu - rekao je Bertomeu.

Naveo je i da je ovaj region za Evroligu veoma važan jer zbog unikatne mogućnosti da stvara talente i da je zbog toga važno da fokus bude na ovom regionu.

- Ne očekujem da će dva srpska tima uskoro igrati u Evroligi u istoj sezoni. Neophodan uslov za to je da jedan od njih osvoji ABA ligu, a drugi Evrokup, što se ove godine neće dogoditi. Beograd je za nas sjajno tržište, zato smo i tu. Ovdje imamo tim koji je godinama konkurentan - Crvenu zvezdu, Partizan je takođe tu, u budućnosti je moguće da oba igraju, ali u zavisnosti od broja klubova. Ne očekujem dva tima iz Beograda u Evroligi uskoro, ali je to u budućnosti moguće - rekao je Bertomeu.

On je izrazio uvjerenje da Rusi više neće igrati Evroligu, pa će jedna pozicija biti otvorena zasigurno, s obzirom na to da CSKA ima A licencu.